Krvavé protesty ve Venezuele: mrtvý policista, postřelení demonstranti a desítky zadržených oponentů režimu

Demonstrace ve Venezuele se neobešly bez zatčených a raněných. Zemřel jeden policista a střely zasáhly i demonstranty. Podle organizací hájících lidská práva je zraněno nejméně 20 lidí. Zadržených mají být desítky. Lidé vyšli do ulic na výzvu opozice - protestovat proti prezidentu Nicolásovi Madurovi. Ten se podle nich stává postupně diktátorem. Požadují proto referendum o jeho odvolání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opozice a její příznivci teď vyšli do ulic hlavně s hesly požadujícími referendum o odvolání prezidenta Maudra

Opozice a její příznivci teď vyšli do ulic hlavně s hesly požadujícími referendum o odvolání prezidenta Maudra | Zdroj: Reuters

Po internetu kolují obrázky zraněných a zatýkání. Nejsilnější střety byly na západě země, například ve městě San Cristóbal. Právě tam v roce 2014 začala krvavá vlna protestů proti socialistické vládě. Lidi vyhání do ulic i nedostatek zboží a kriminalita. Teď jich přišly po celé zemi stovky tisíc.

„Tohle už neovlivňuje jen životy Venezuelanů, ale také stabilitu celého regionu. Maduro a jeho režim, tedy diktatura, se musejí vzdát moci ještě tento rok," řekla jedna z vůdkyň spojené opozice Maria Machadová.

Opozice a její příznivci teď vyšli do ulic hlavně s hesly požadujícími referendum o odvolání prezidenta Maudra. První krok k němu už udělali - úvodní sbírání hlasů k vyvolání referenda bylo úspěšné. Pak ale volební komise začala klást různé požadavky, oznámila, že se referendum protáhne, a minulý týden dokonce žádost o všelidové hlasování o osudu Nicoláse Madura smetl ze stolu nejvyšší soud.

Odpůrci vlády svolávají na pátek ještě větší protesty. V hlavním městě chtějí dokonce pochodovat směrem k prezidentskému paláci | Foto: Reuters

Opozice tvrdí, že to je na objednávku socialistů. Další opoziční lídr Henrique Capriles mluví o tom, že vláda a prezident odpírají Venezuelanům právo rozhodovat o své budoucnosti a o svém osudu. Teď podle něj žijí jen v bídě a hladu.

Na demonstraci, kterou svolala vládní strana, založená exprezidentem Hugem Chávezem, ale Nicolás Maduro prohlašoval, že chce nechat lid rozhodovat o budoucnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé vyšli do ulic na výzvu opozice - protestovat proti prezidentu Nicolásovi Madurovi. Požadují referendum o jeho odvolání

V projevu pronášeném živě státními médii také řekl, že je odhodlaný v neděli zasednout k rozhovorům s opozicí, které pomohl dojednat papež František.

Jenže ty se možná nebudou konat. Odpůrci vlády totiž na pátek svolávají ještě větší protesty. V hlavním městě chtějí dokonce pochodovat směrem k prezidentskému paláci. Naposledy takový pochod předznamenal krátký puč proti tehdejší hlavě státu a vůdci takzvané socialistické revoluce Hugo Chávezovi.

Odpůrci vlády svolávají na pátek ještě větší protesty. V hlavním městě chtějí dokonce pochodovat směrem k prezidentskému paláci | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme