Vypadávání vlasů není jen mužský problém! Lékař pro kvalitní vlasy doporučuje nálev z 5 bylin

26. říjen 2016

Jak problém řešit, nebo jak mu dokonce předejít? Bolí nastřelování vlasů? A pomůžou speciální šampóny?

Proč vlasy vlastně padají? „Z 25 % je genetika. Za zbytkem ale stojí váš životní styl, strava a životní prostředí. Místo, kde žijete, vám krade vlasy nejvíc,“ říká lékař Peter Hajduk. Dá se podle něj vypadávaní nějak předcházet?

„Každé prostředí vás formuje, a tak byste vždy měli myslet na to, kde budete žít, co si oblečete, jakou kosmetiku použijete. Do této hry ale vstupuje ještě hormonální nerovnováha. S tím se ale dá pracovat. Třeba pomocí bylin.“

Nastřelení vlasů nebolí. Ale nepomůže vždy

Moderní „léčbou“ je nastřelování vlasů. Jde o velice jemnou mikrochirurgii s použitím mikrojehel, mikrovrtaček a pinzet v lokálním znecitlivění. „Vlastně je to hodinářská práce.“ Pokud se povede, vlasy vám vydrží navždy. Pokud ne, můžete mít ještě větší psychické trauma než úplně bez vlasů.

Ženy zpravidla zamíří nejdřív do kadeřnického salónu. „Z poloviny to jsou ženy v menopauze, které jsou zaskočeny řídnutím a neumějí se s tím srovnat. Já jim vždy doporučuji návštěvu kožního lékaře, až pak hledám nějaké triky, jak pomoci,“ svěřuje se kadeřnice Blanka.

Logo

S vypadáváním vlasů se nesmiřujte

Většinou jim doporučuje zkrácení a odlehčení kštice. Taky vitamíny hořčík, zinek, vápník. „Ano. Jenom bych doplnil, že žena po menopauze se se ztrátou vlasů smiřovat nemusí. Jen musí zapracovat na hormonální rovnováze. A to lze třeba homeopaticky, pomocí tzv. bioidentických hormonů,“ vysvětluje Hajduk.

Lékař hlavně brojí proti „speciálním“ šampónům na vypadávání vlasů. „Šampon je na to, aby vám kůži trošku odmastil a zbavil nečistit. K vlasovému kořínku šampon nesmí!“ Na podporu vlasových kořínků podle něj pomůže zinek, selen, měď, vitamin C (aspoň 1g/den), vitamin D3 s K2 (půl roku 3000 jednotek/den).

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio