Jak nejlépe uložit letní pneumatiky

22. říjen 2016
Motorsvět

Už jen poslední týden zbývá na povinné přezutí na zimní pneumatiky. Kde ale uložit letní gumy? V pneuservisech nabízejí uskladnění za poplatek ve výši dvou nebo tří set korun na půl roku v pneuhotelu. Kam ale dát gumy doma, když máte místo a chcete ušetřit? Do sklepa nebo je nechat venku na dvoře? To zjišťoval náš reportér.

„Když je samotná pneumatika, tak je důležité, hlavně je nedávat na sebe,“ říká Jan Plavka z pneuservisu na Krejcárku v Praze 9. „Když je postavíte na sebe, uděláte největší chybu. Pneumatiky se zdeformují. Doporučuju, postavit je nastojato a jednou za dva měsíce je pootočit.“ Pneumatiky by se jinak mohly podle automechanika Plavky poničit i na takzvaném běhounu.

Naopak kola na discích nejdříve nafoukněte a pak je položte na ležato a naskládejte na sebe. Doplňuje Martin Volek z pneuservisu ve Strašnicích. „V případě, že pneumatiky uskladňujeme ve sklepě a podobně, bylo by vhodné, aby se z nich nestala podložka pod něco a nenarovnali jsme na ně spoustu dalších věcí. Pak může dojít k deformaci.“

„Garáž není nevhodné místo k uskladnění pneumatik. Spíš jde o to, že v případě, že bychom je měli někde, kam svítí půl roku sluníčko a je tam v létě 40 stupňů, tak se zkracuje jejich životnost. Respektive dojde ke zhoršení některých vlastností, které ty pneumatiky mají,“ tvrdí Martin Volek, který doporučuje dát pneumatiky nejlépe do tmavé místnosti, kde je maximálně 30 stupňů.

Pokud se řidič rozhodne uložit gumy v pneuservisu, zaplatí dvě až tři stovky za půl roku.

Reflexní pásky nosí častěji lidé ve městech

Už od února letošního roku jsou reflexní prvky u chodců na oblečení nebo tašce povinné při cestách mimo obec za snížené viditelnosti. Podle Besipu ale reflexní prvky nosí častěji lidé ve městech. Tam, kde nejsou ze zákona potřeba. A to hlavně proto, že lidé ve městech dostanou pásky zdarma třeba na různých akcích, zaměřených na bezpečnost na silnicích. Lidé z menších obcí se k takovým akcím nachomýtnou málokdy. Museli by si pásky koupit a i kdyby chtěli, tak často nemají kde. Podle odborníků by bylo skvělé, kdyby na všech obecních úřadech reflexní pásky prodávali.

Právě teď na podzim jsou často po ránu i během dne mlhy. Pomůže reflexní páska i při nich?

Chodec s reflexním prvkem je na silnici v mlze rozhodně lépe vidět než ten kdo má pouze třeba barevné oblečení. Nejhorší barva je pochopitelně černá, ale i v bílém nebo barevném oblečení uvidí řidič chodce na poslední chvíli. S reflexním prvkem se zvyšuje šance, že si řidič chodce všimne mnohem dříve. Třeba ve tmě uvidí řidič chodce s reflexním prvkem až na 200 metrů.

Policie eviduje za prvních devět měsíců celkem 516 dopravních nehod s chodci za snížené viditelnosti. Na silnicích jich při těchto nehodách zemřelo 38. Policejní statistiky ale už dál nesledují, zda měli při nehodě na sobě reflexní prvky. S loňskými počty jsou čísla zatím srovnatelná. Uvidíme ještě, jak se na statistikách podepíše podzim a zima.

Spustit audio