Hendikepovaní v Olomouci mají nově lepší přístup do kliniky zubního lékařství

27. říjen 2016

Na kliniku zubního lékařství v Olomouci se teď bude chodit pacientům mnohem lépe. Budova má po rekonstrukci bezbariérový vchod a výtah. Ještě před několika lety přitom hrozilo, že ji tisíce pacientů a stovky studentů budou muset opustit.

„Právě teď leptám sklovinu a následně budu dělat výplň. Je to simulace toho, jak to potom bude vypadat na pacientovi,“ popisuje Ondřej Hlaváč, který je teď ve druhém ročníku.

Přípravu na figuríně si pochvaluje a říká, že bez ní by si na živého pacienta netroufl. Podobně to vypadá i ve druhé místnosti, kde se studenti učí vytvářet zubní náhrady.

„Provádíme modely, které jsou z vosku. Ty potom putují lékaři do ordinace, ten je vyzkouší a když ten model sedí, tak se vytvoří pryskyřičná náhrada. Je to jemná motorika, takže člověk si musí zvyknout. Časem se to ale naučí,“ říká student Nikel Anastasios.

On i stovky dalších studentů zubního lékařství z Palackého univerzity projdou praxí na této klinice. Mají tu moderní vybavení, figuríny a modely zubů. Podle ředitele Fakultní nemocnice Romana Havlíka přitom nechybělo moc a kliniku by museli opustit jak studenti, tak i pacienti.

„Vedla se diskuze, jestli v rámci restrukturalizace nepřesunout kliniku zubního lékařství zpátky do areálu Fakultní nemocnice. Ale 40 tisíc návštěvníků, kteří využívají našich služeb, jsou dost velký argument, takže ten nakonec převážil a díky tomu bylo možno uvolnit finance na rekonstrukci,“ říká.

Opravy stály 24 milionů korun a vyřešily hlavně problém pro hendikepované pacienty. Teď je tu bezbariérový přístup a nový výtah.

Přednosta kliniky Miloš Špidlen si pochvaluje také nová okna, dveře a novou fasádu: „Ročně máme napočítaných odhadem přes 40 tisíc pacientů, z toho 500 je hendikepovaných. To, že má konečně klinika zubního lékařství bezbariérový přístup, na to jsme hrdí a jsme rádi, že se to konečně podařilo.“

Více než stoletá budova má nově i bezbariérové toalety a parkovací místa pro hendikepované. Fasáda prošla opravou po necelých čtyřiceti letech.

autor: sol
Spustit audio