Agentura Horáčka pomůže s 'protizemanovskou' oslavou 28. října. O kampaň nejde, tvrdí

Textař a podnikatel Michal Horáček nahrál tvrzení Hradu, že alternativní oslava státního svátku je jeho předvolební kampaní. Jeho agentura Kudykam má 28. října na pražském Staroměstském náměstí zajišťovat hudební produkci. Horáček, který bývá označován za kandidáta na prezidenta, bude akci také moderovat. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček už dříve tuto alternativní oslavu nazval předvolební kampaní některých prezidentských kandidátů. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ji pak označil za trucpodnik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Horáček

Michal Horáček | Foto: Petra Čechová

„Obrátil se na mne pan místopředseda Sněmovny Petr Gazdík s myšlenkou takového shromáždění a s otázkou, zda bych se mohl postarat o hudební stránku věci, shromáždit instrumentalisty a zpěváky, postarat se o ozvučení a podobně, a zda bych se ujal moderace. Přijal jsem a nezakrývám, že mě nabídka potěšila,“ potvrdil informaci v rozhovoru pro MF Dnes sám Michal Horáček.

I když Horáček dosud stoprocentně nepotvrdil, že bude usilovat o prezidentský úřad, podle Hradu stojí za jeho zítřejším angažmá na Staroměstském náměstí právě jeho zamýšlená kandidatura. „Jasně se ukazuje, že to bude začátek předvolební kampaně některých prezidentských kandidátů," uvedl Ovčáček.

Horáček se proti slovům Hradu odhradil. S kandidaturou podle něj akce vůbec nesouvisí. „Prostě to není pravda, a jestli to někdo chce tvrdit, musí to něčím doložit. Proč říkáte, že jsem ohlásil nějakou kandidaturu? Žádnou jsem neohlásil. Až ji ohlásím, bude to prostřednictvím formálně svolané tiskové konference,“ uvedl Horáček.

Důstojná oslava, napsal Gazdík. Trucpodnik, uvedl Sobotka

Alternativní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí pořádá předseda hnutí Starostové a nezávislí Gazdík. Podle něj jde o iniciativu lidí, kteří si významný den chtějí připomenout důstojně.

„Přijďte 28. října v 18.30 na Staroměstské náměstí. Myslím, že vznik republiky bude lépe oslavit jinde než na Hradě,“ vyzval veřejnost před časem Gazdík.

'Povznesme se nad malost. Odvolejme prezidenta.' Co zaznělo v neodvysílané Show Jana Krause?

Číst článek

Kromě něj a Horáčka by na akci měli dorazit i ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL, jeho straničtí kolegové Petr Pithart nebo ministr zemědělství Marian Jurečka.

Akci na Staroměstském náměstí označil před časem premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka za trucpodnik.

„Prezident Zeman by se měl zachovat jako státník a vyznamenání panu Bradymu udělit. Brady si to svým životem rozhodně zasloužil. Cokoliv jiného povede k tomu, že z letošního 28. října bude festival hradní malosti a také typické české rozhádanosti. Trucpodniky na Staromáku nic neřeší. Tady jde o důstojnost našeho hlavního státního svátku a soudržnost celé české společnosti. Státní symboly by nás měly spojovat,“ konstatoval Sobotka.

Gazdík ale premiérova slova následně odmítl: „Shromáždění na Staroměstském náměstí není trucpodnikem, jak se domnívá pan premiér. Jde o iniciativu lidí, kteří si den, jenž pro ně mnoho znamená, chtějí připomenout důstojně tedy nikoliv v atmosféře, kterou na Hradě v současné době vytváří pan prezident a jeho okolí.“

Spor o vyznamenání Jiřího Bradyho

Aféru odstartovalo Hermanovo vyjádření, podle kterého mu Zeman řekl, že jeho strýce Jiřího Bradyho škrtne ze seznamu oceněných, pokud se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Informoval o tom v pátek 21. října server Aktuálně.cz.

Průzkum pro Český rozhlas: V kauze vyznamenání pro Bradyho věří víc lidí Hermanovi než Hradu

Číst článek

Jiří Brady na seznamu vyznamenaných údajně nejprve byl. Herman se s dalajlamou setkal minulý týden, Brady se ale na seznamu předloženém den poté premiérovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD ke spolupodpisu už neobjevil.

Hrad tuto verzi odmítá s odůvodněním, že Brady na seznamu vyznamenaných nikdy nebyl. Mluvčí prezidenta Ovčáček popřel, že by Miloš Zeman v seznamu vyznamenaných škrtal. Podle jeho vyjádření byl dokument už nějaký čas uzavřen. Prezident podle svého mluvčího zváží, že by Bradyho ocenil při vhodné příležitosti.

„Aby dal najevo, že k neudělení vyznamenání panu Bradymu nemá politické motivy, je pan prezident připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti," uvedl v úterý na tiskové konferenci Ovčáček.

Brady ale podle své ženy Terezy o ocenění z rukou prezidenta republiky za současné situace nestojí. K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich se kvůli aféře nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme