Automatické pokuty z D1 zavalily radnice. Vyřizovat je budou až dva roky

Silničáři o týden posunuli otevření opravované dálnice D1 u Ostrovačic. Po stavební firmě chtějí dokončení nedodělků. Až do úplného zprovoznění tam bude fungovat i automatické pokutování rychle jedoucích řidičů. Zpracování desetitisíců pokut za rychlou jízdu na dálnici D1 zabere úřadům až dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1, Jihlava

Dálnice D1, Jihlava | Foto: Olga Štrejbarová

V modernizovaném úseku u Ostrovačic na Brněnsku letos silničáři vůbec poprvé spustili automatické úsekové měření rychlosti. Denně kamery odhalí tisíce přestupků. A úředníci nestíhají.

Dálniční úsek u Ostrovačic leží na hranicích dvou okresů. Pokuty za přestupky proto rozesílají dvě radnice. Šlapanice mají na starosti směr na Ostravu. V Rosicích zase úředníci řeší rychle jedoucí auta směrem na Prahu.

Silničáři kvůli demolici mostu uzavřou v noci na neděli D1. Odpadávají z něj kusy betonu

Číst článek

„Jsou to tisíce přestupků denně, které musí náš odbor dopravy zpracovávat a dá se říct, že je těch přestupků tolik, že to nestíháme,“ říká starosta Rosic za KDU-ČSL Jaroslav Světlík.

Úředníci rozesílají pokuty poštou nebo datovými schránkami. A v těchto dnech se pomalu prokousávají přestupky z července.

„Pracuje na tom 3,5 úvazku, tady není jen problém s odesláním těch výzev, tady bude problém, když ti lidé nezaplatí. Čili tím se budeme opravdu zaobírat ještě dva roky,“ dodává.

Dálnice D1, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký

Může se tak stát, že o svém přestupku se řidiči dozvědí až s mnohaměsíčním zpožděním. Podle ministerstva dopravy to nevadí. S výsledky první sezóny úsekového měření je podle mluvčího Tomáše Neřolda spokojené. „Podařilo se zklidnit dopravu, to z těch čísel vyplývalo, řidiči sundali nohu z plynu a bezpečnosti to prospělo.“

Kamery přibydou

Příští rok se řidiči budou potkávat s kamerami měřícími průměrnou rychlost v modernizovaných úsecích daleko častěji.

„V tuto chvíli dokončujeme výběrové řízení na dalších 5 setů tohoto úsekového měření. Předpokládáme, že na celkem 6 úsecích D1 se bude měřit,“ říká za Ředitelství silnic a dálnic mluvčí Jan Rýdl.

Cílem měření je snížení počtu nehod, které v dopravních omezeních často zastaví dopravu i na několik hodin.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme