Národní archiv je nejstřeženějším místem Česka. Vystavují tam listiny z doby Karla IV.

Ozbrojení policisté v maskách a speciální vitríny. Pražský Národní archiv se na čtyři dny stává jednou z nejstřeženějších budov v Česku. Bezpečnostní opatření mají ochránit výstavu cenných listin ze 14. století. Klíčové státnické, politické a diplomatické dokumenty z doby Karla IV. si návštěvníci mohou zdarma prohlédnout od pátku 28. do pondělí 31. října. Poté je archiváři vrátí zpět do speciálního trezoru, aby se nepoškodily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenné papíry - Karel IV.

Cenné papíry - Karel IV. | Zdroj: ČTK

V sále Národního archivu leží více než 650 let staré listiny. „Jsou to důležité státoprávní dokumenty, kterými Karel IV. po svém zvolení římským králem potvrzoval veškerá privilegia pro království,“ popisuje ředitelka Národního archivu Eva Drašarová.

Barevný znak v hlavičce archiválie dokazuje, že jde o listiny Karla IV. Některé jsou opatřené zlatou pečetí, další voskovou a všechny se týkají Českého království nebo Svaté říše Římské. Své místo tam má i listina z roku 1350.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Listinný poklad pohlídají policisté. Budova se stane jednou z nejstřeženějších v Česku. Natáčela Kristina Lamperová

„Je to první soupis říšského pokladu. Víme, co tam bylo. Kromě koruny třeba i z Kristovy koruny a podobně,“ vyjmenovává Drašarová.

Mezi další originální latinské dokumenty, které návštěvníci výstavy Listinný poklad Karla IV. uvidí, patří třeba smlouvy s francouzským, polským nebo uherským králem.

Součástí je také smlouva, pomocí které připojil Karel IV. tehdejší Slezské vévodství České koruně.

Cenné papíry - Karel IV. | Foto: ČTK

Cenné listiny ze 14. století převezla ve středu do budovy Národního archivu policejní eskorta. Ozbrojení muži v maskách budou archiválie hlídat i po celou dobu výstavy, jen v menším počtu.

Listiny jsou běžně uloženy v budově v Dejvicích, kde mají ideální podmínky. „Pergamenové listiny musejí mít speciální režim, jak klimatický, tak světelný, aby nedocházelo k jejich poškození,“ vysvětluje vedoucí 8. oddělení Národního archivu Emilie Benešová.

Patnáct listin a jedna kniha z tohoto depozitáře jsou po čtyři dny k vidění v budově Národního archivu na Chodovci. Většinu z exponátů si mohou lidé prohlédnout vůbec poprvé. Podobné vzácné archiválie vystavuje archiv vždy jen na velmi krátkou dobu a v menším množství. Výstava začíná v pátek dopoledne a skončí 31. října.

Cenné papíry - Karel IV. | Foto: ČTK

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme