Při návštěvě čínského prezidenta jsme hlídali, aby někde nevisely tibetské vlajky, přiznal policista

Policisté dostali během březnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pokyn k odstraňování tibetských vlajek na Praze 1. Policejní špičky přitom od začátku tvrdily, že žádný takový pokyn vydán nebyl. Incident na FAMU pak vysvětlovali pochybením dvou strážníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyvěšování tibetské vlajky v kanceláři naproti hotelu Hilton

Vyvěšování tibetské vlajky v kanceláři naproti hotelu Hilton | Foto: Jan Krupička

Deník Echo24.cz získal dokument se svědectvím policisty, který vyvrací prohlášení policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Martina Vondráška, podle kterých neměli policisté proti tibetským vlajkám zasahovat.

Policista v dokumentu uvádí, že měl ohlídat, aby vlajky nevisely na určitých místech. „Nás na vlajkách nezajímalo nic, jen nám bylo řečeno, že máme hlídat, aby vlajky nebyly vyvěšovány na určitých místech. (…) Byli jsme upozorněni na veškerá opatření v rámci bezpečnostní akce související s návštěvou čínského prezidenta,“ tvrdí policista.

Tuhý se omluvil za incident s tibetskou vlajkou na FAMU. Dva policisté čelí kárnému řízení

Číst článek

Policejní prezidium odmítlo informaci komentovat, místo toho odkázalo na písemný dokument o bezpečnostních opatřeních pro návštěvu čínského prezidenta, který je dostupný na policejním webu.

„V těchto materiálech je také jasně patrný apel velitele bezpečnostního opatření, směřovaný k jednotlivým policistům, na důsledné dodržování zákonů České republiky,“ uvedl pro Echo24.cz mluvčí prezídia Jozef Bocán.

Partnerství s Čínou: minus 422 miliard, vývoz klesá a na velké investice se čeká

Číst článek

K celé záležitosti se odmítla vyjádřit také pražská policie s tím, že se jedná o neukončené přestupkové řízení.

Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Prahy letos v březnu. Jeho návštěvu provázela mimořádně přísná bezpečnostní opatření a demonstrace proti lidskoprávní politice Číny.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme