EU se dohodla na úpravě CETA. Na summit do Bruselu přijede i kanadský premiér Trudeau

Obchodní smlouvu mezi Kanadou a Evropskou unií známou jako CETA podepíšou státníci v neděli. Podpis dohody schválily tři parlamenty frankofonní části Belgie. Místní centrální vláda tak získala mandát, aby smlouvu CETA podpořila. Změny potvrdily i zbylé unijní země. Na nedělní podpis smlouvy přijede do Bruselu i kanadský premiér Justin Trudeau.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský premiér Justin Trudeau

Kanadský premiér Justin Trudeau | Zdroj: Reuters

Slovenský premiér Robert Fico označil dohodu za důležitý milník v obchodní politice Evropské unie. Zároveň dodal, že smlouva otevře cestu k novým příležitostem a zároveň ochrání unijní zájmy.

„Mise skončena! Právě jsem se dohodl s premiérem Justinem Trudeauem, že tuto neděli uspořádáme summit EU-Kanada,“ napsal na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk.

Summit Evropské unie a Kanady měl být původně ve čtvrtek. Belgické regiony ale s obchodní smlouvou nesouhlasily a vymohly si zhruba čtyřstránkové změny.

Podle premiéra Valonska Paula Magnetta se podařilo získat klíčové záruky v zemědělství i v mezinárodních arbitrážích s nadnárodními společnostmi.

Jak zachránit dohodu

Rozsáhlý text smlouvy CETA jako takové se ale nemění, vše je řešeno úpravami několikastránkové doprovodné právně závazné deklarace.

Jako první s CETA souhlasil regionální parlament v Namuru. Valonsko se svým odporem vůči smlouvě dostalo v posledních dnech do centra pozornosti a jeho premiér Paul Magnette byl ústřední postavou následných jednání, které měly dohodu vyjednávanou šest let zachránit.

V pátek v podvečer pak se smlouvou souhlasil frankofonní parlament Bruselu a nakonec i sněm francouzského společenství Belgie. Federální parlament i sněm vlámské části země s CETA už souhlasili, v pátek ráno své očekávané kladné stanovisko dodali také zástupci německojazyčných obyvatel.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme