Spousta aktivit a žádný volný čas. Bývalý hokejista Zelenka vnímá život na vozíčku pozitivně

Bývalému hokejistovi Tomášovi Zelenkovi se zcela zmenil život po jednom z hokejových utkání. V třebíčském dresu nastoupil proti Jihlavě a po střetu s Marianem Moravou zůstal na vozíku. Následkem zranění totiž ochrnul na dolní polovinu těla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už je to víc jak patnáct let, co se život hokejisty Tomáše Zelenky od základu změnil

Už je to víc jak patnáct let, co se život hokejisty Tomáše Zelenky od základu změnil | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Při čtvrtfinále play-off první hokejové ligy 22. února 2001 utrpěl Tomáš Zelenka vážné zranění krční páteře a vytlačení míchy pod obratel. Do čtyř hodin musel být na operačním sále.

Bohužel se tak nestalo, vrtulník nemohl kvůli počasí tehdy přistát. Ucpaná byla také dálnice do Brna a sanitce cesta trvala déle, než bylo třeba.

„Na celou tu anabázi, která pro mě byla dost těžká, vzpomínám s odstupem času rád. Nakonec jsem rád, kam až jsem se dostal, a nemám čas vzpomínat na negativní souvislosti, “ upřesnil Tomáš Zelenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už je to víc jak patnáct let, co se život hokejisty Tomáše Zelenky od základu změnil. Od osudného střetu v zápase Třebíče s Jihlavou se neobejde bez vozíku

Pokus o sebevraždu

Od úrazu uplynulo víc než patnáct let. Prožil si toho hodně, nejen po zdravotní stránce, ale i v osobním životě - od rozvodu přes pokus o sebevraždu.

„Podepsalo se na mně skoro všechno. Ať už to beru v kontextu záporných nebo pozitivních věcí, tak jsem rád, že jsem to v danou chvíli zvládl. Myslím, že mě to opravdu posílilo do budoucna a z toho teď těžím. Dá se říct, že žiju plnohodnotný život a snažím se tady po sobě něco nechat a vytvořit. Uvědomuji si, že to bylo hrozně těžké a vážím si toho, že jsem tím prošel bez nějaké větší újmy,“ říká.

Dnes nemá prakticky žádný volný čas. Pracuje pro asociaci sledge hokeje, dělá online reklamu, stará se o tým sledge hokejistů z Litvínova. S přáteli se snaží rozjet projekt pro handicapované a v neposlední řadě studuje.

„Studuji kinantropologii a v Olomouci právě procházím do čtvrtého ročníku. Kromě toho mám spoustu společenských aktivit. Dobrým managementem času se to dá zvládnout. “

Od osudného střetu v zápase Třebíče s Jihlavou se Tomáš Zelenka neobejde bez vozíku | Foto: Pavel Petr

Přestože Zelenka zůstal na vozíku a musel se smířit s postižením všech čtyř končetin, nemá s tím nejmenší problém.

„Mám kompletní nehybnost v nohách a částečnou hybnost v rukách. Nebrání mi to v ničem. Teď jsou takové technologie, že zkrátka kompenzují ten zdravotní handicap. Používám výtah, v autě mám speciální úpravu. Moje největší kompenzační pomůcka je asistent. Když něco nezvládnu, tak mě nahradí,“ popisuje Zelenka.

Na hokej ovšem Zelenka ani po nepříjemném okamžiku nezanevřel. Na stadionu Ivana Hlinky ho dnes v Litvínově najdete poměrně často. „Jak došlo k propojení sledge hokeje a Litvínova, tak jsem na zimáku čím dál častěji a vracím se do toho prostředí velmi rád,“ uzavírá.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme