Není kebab jako kebab! Ptejte se, jaké maso je uvnitř, doporučuje Pavel Maurer

29. říjen 2016
Glosa Pavla Maurera

Miluji kebab, můj syn jej přímo zbožňuje. Jenže víme, co je to vlastně kebab? V perštině nebo arabštině znamená, stručně řečeno, rožněné nebo grilované masové jídlo. Ten co známe u nás my, Döner kebab, to jsou plátky masa napíchnuté na kovovém rožni, které se celý den pomalu otáčí ve vertikální poloze a opékají. Jako třeba řecký gyros.

Když přijdete do kebabárny, tak vám elektrickým rychlonožem ořežou ty nejopečenější kousky masa a dostanete je v pita chlebu, nebo na talíři s rýží a trochou zeleniny. Na první kousnutí je to velmi delikatesní, správně okořeněné a má to šmrnc!

Já, bohužel, nemohu zapomenout, jak jsem onehdy brzy ráno šel kolem jednoho kebab bistra a viděl, jak z mrazicího auta přinášejí několik obrovských ledových válců. Byl to kebab, ochucený, sériově vyrobený a již rovnou hluboce zmrazený a navlečený na železný rožeň. Stačí připevnit na motorek, zapnout kamna a turecko-německý nejoblíbenější fast food je připraven ke konzumaci!

Jenže, co se vlastně skrývá pod ledovou krustou předpřipraveného kebabu, který k nám importovali kdoví odkud? Skutečně pravý kebab má mít jako základ maso jehněčí nebo hovězí. Ovšem to, co nám nabízí většina kebabů na našem území, je hlavně maso kuřecí.

Kuře, tele, jehně, nebo oslík

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila nedávno dva případy klamání spotřebitele. Jednalo se o kebaby údajně z telecího masa. Kontrolou u výrobce však bylo zjištěno, že pokrmy byly připraveny ze suroviny s názvem „Kebab z mletého masa navléknutý na otočný rošt s kořením ala Kebab a hluboce zmrazený“.

Telecí maso, které mělo být podle názvu zastoupeno majoritně, bylo naopak v menšině. Oblíbená delikatesa měla následující složení: Telecí maso 15%, hovězí maso 20%, krůtí maso 30%, telecí tuk 15%, kuřecí maso 8%, koření (hořčice, celer), zvýrazňovač chuti: glutaman sodný, stabilizátor: guarové gumy, difosforečnany, trifosforečnany, dextróza, aroma uzení, pšeničná mouka, droždí, sójový protein, zahušťovadlo: Celulóza, glukóza, mražená cibule, laktóza, zelenina v prášku, mletá cibule, sušené byliny, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina. Tak to tedy – dobrou chuť!

Kebab (ilustr. obr.)

Přesto všechno je kebab v naší domácnosti i nadále oblíben. Rádi si jej občas dáme na stojáka nebo v nějaké restauraci u nás i v celé Evropě. Doporučuji však každému i sobě zajímat se, kde si jej dáme a ptát se obsluhy, jaké maso je uvnitř? A pak ochutnávat a vnímat, jestli tam cítíme jenom kuře, tele, jehně, či třeba i malinko nějakého oslíka. Abychom nakonec těmi osly nebyli my sami!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio