Slovenský podnikatel údajně posílal peníze Islámskému státu. Vyšetřuje ho policie

Slovenský Kriminální úřad Finanční správy vyšetřuje muže, který měl údajně sponzorovat Islámský stát. Podnikatel syrského původu je podezřelý z toho, že skrze daňové podvody posílal peníze této teroristické organizaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát kontroluje na svém území veškerou ekonomiku, zabavuje majetky i fungující továrny

Islámský stát kontroluje na svém území veškerou ekonomiku, zabavuje majetky i fungující továrny | Foto: Voice of America, Wikimedia Commons, public domain

"Kriminální úřad Finanční správy zaznamenal případ, kdy slovenský rezident syrského původu využíval neoprávněné nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty k financování Islámského státu," sdělila pro server Aktuality.sk Dana Meagerová, státní tajemnice slovenského ministerstva financí.

Podle Meagerové se jedná o příklad toho, jak daňové podvody souvisí s terorismem. Muž, který žil a podnikal na Slovensku, měl peníze posílat přímo teroristické organizaci. Stopy se snažil zahladit tak, že finanční transakce putovala přes několik zemí.

Bližší informace tajemnice sdělit odmítla. "Vyšetřování stále pokračuje," uzavřela.

Čech a Islámský stát

Možné napojení občana na Islámský stát vyšetřuje také česká policie. Muž ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku se podle kriminalistů chtěl přidat k teroristům Islámského státu, od července letošního roku je ve vazbě. Turečtí policisté ho letos v únoru zadrželi na letišti v Istanbulu, když chtěl přestoupit na let do města Gaziantep poblíž turecko-syrské hranice.

Jak nedávno zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, při bezpečnostní prohlídce muž zpanikařil a vše na sebe prozradil.

Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Číst článek

"V odbavovací hale se jej ptali, kam jede a za kým, nebyl schopen ihned si vymyslet výmluvu a po prohledání věcí zjistili, že v mobilu má videa o Islámském státu, a proto následně přiznal, že chtěl jet do Sýrie a přidat se k Islámskému státu, následně byl vrácen zpět do České republiky," stojí v usnesení Krajského soudu v Plzni.

"Uvedl, že jeho cílem bylo bojovat za Islámský stát a rozšířit jeho vládu na území, kde by měl být, tzn. na území Iráku, Sýrie, Severní Afriky apod. Proto si pořídil nový cestovní pas," popsal soud.

Hana Mazancová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme