'Naše vesnice už neexistuje.' Centrální Itálii zasáhlo další silné zemětřesení

Centrální část Itálie zasáhlo v neděli ráno další silné zemětřesení. Podle expertů mělo sílu kolem 6,5 stupně a jeho ohnisko se nacházelo v hloubce jen deset kilometrů. Otřesy oblast zasáhly v 07:40 SEČ a byly cítit od Bolzana až po Neapol. Škody jsou značné, v řadě měst a obcí se zřítily budovy, včetně kostelů. Úřad civilní ochrany zatím nezaznamenal žádné mrtvé, jen kolem 20 zraněných. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové mezi zasaženými zřejmě nejsou žádní Češi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jde o několikáté zemětřesení v Itálii v tomto roce. Podobná oblast byla zasažena tento týden už jednou

Jde o několikáté zemětřesení v Itálii v tomto roce. Podobná oblast byla zasažena tento týden už jednou | Zdroj: Reuters

Nedělní zemětřesení je podle expertů nejsilnější od katastrofy, která postihla jih Itálie v roce 1980. Tehdy zemětřesení dosáhlo intenzity 6,9 stupně a vyžádalo si na 2800 mrtvých.

Italský premiér Matteo Renzi v neděli kvůli pohromě zrušil veškeré plánované akce. Zároveň slíbil obnovu všech zničených domů, kostelů a podniků v postižené oblasti. Papež František věnoval při dnešní mši na Svatopetrském náměstí modlitbu lidem, které zasáhla katastrofa.

'Pouze' materiální škody

Epicentrum zemětřesení se nacházelo zhruba 68 kilometrů jihovýchodně od Perugie. Podle civilní ochrany nejsou hlášeni žádní mrtví. Zraněných je kolem dvaceti, žádný z nich ale není v ohrožení života. Pouze jeden člověk je zraněn vážně. Civilní ochrana už nikoho nepohřešuje, řekl vpodvečer její šéf Fabrizio Curcio.

Kolem 14:30 SEČ zemí v regionech Umbrie a Marche zachvěly následné otřesy o síle 4,5 stupně, které vyvolaly paniku. Seismologové nevylučují, že další následné otřesy - možná i poměrně silné - budou ještě následovat.

Ve městě Tolentinu v provincii Macerata záchranáři vytáhli ze sutin tři živé. Podobně se podařilo vyprostit z rozvalin budov šest osob v městečku Norcia, které leží v provincii Perugia.

Podle italských médií byly záchvěvy citelné mimo jiné v Anconě a ve Florencii, zejména ve vyšších patrech budov. V oblasti Marche v provincii Macerata nemá 15.000 domácností elektřinu a odborníci kontrolují kvalitu vody. Na některých místech bylo přerušeno telefonické spojení. Podle šéfa civilní ochrany Curcia jsou značné problémy v dopravě.

Itálii zasáhla dvě silná zemětřesení, druhé mělo 6,2 stupně. Zraněných jsou desítky

Číst článek

V Římě úřady z preventivních důvodů zastavily provoz na dvou centrálních linkách podzemní dráhy, vpodvečer byl ale provoz obnoven. Experti pro jistotu zkontrolovali stav památek ve Vatikánu, včetně baziliky svatého Petra, a konstatovali, že jsou v pořádku. Trhliny se objevily jen v kupoli kostela Sant'Ivo alla Sapienza v centru metropole. Školy zůstanou v Římě v pondělí zavřené, aby mohli odborníci zkontrolovat jejich statiku.

V historickém městečku Norcia, které leží blízko epicentra dnešních otřesů, se zřítily dva kostely, včetně katedrály svatého Benedikta postavené na místě rodného domu zakladatele nejstaršího mnišského řádu západního křesťanství.

„Všechno se hýbalo. Všechno, co v bytě bylo, od lustrů až po porcelán, sklo, dokonce se trochu hýbal nábytek, takže to bylo velmi silně cítit. Lidé začali vybíhat z domů na chodby v pyžamech s tím, že po třech až čtyřech minutách se situace zklidnila,“ popsala česká úřednice Michaela Lagronová, jak reagovali lidé v Římě.

Zemětřesení zaznamenal i Michal Pacina, který je v Itálii na dovolené asi sedmdesát kilometrů od epicentra. „Bydlím velké vile a měli jsme štěstí, že je strašně dobře postavená. Musím říct, že dům se klepal jako sulc, lustry se houpaly, stěny se třásly. Nikdy jsem nic takového nezažil,“ popsal Pacina.

Úřad civilní ochrany uvedl, že na různých místech se zřítila řada budov. Poškozená je třeba bazilika svatého Benedikta v Nursii, která byla poničena už v týdnu, po posledních otřesech jsou škody na stavbě fatální. Podle fotografií z místa z ní zůstala stát jen čelní stěna. Zatím nejsou ucelené zprávy o zraněných nebo obětech, ale počet raněných by měl být relativně nízký mimo jiné i proto, že lidé v regionu byli mimo domovy, jelikož po předchozích otřesech z tohoto týdne přespávali například v autech nebo ve stanech.

Bazilika svatého Benedikta

Nedělní otřesy jsou zřejmě dalšími následnými záchvěvy po zemětřesení, které zasáhlo centrální oblasti Itálie ve středu. Způsobilo rozsáhlé materiální škody, jeden člověk při něm zemřel a několik tisíc lidí od té doby přežívá v provizorním ubytování. Řada lidí přespává v autě, podobně jako Rinaldi.

Starosta vesnice Arquata Aleandro Petrucci řekl, že celá jeho obec je po nedělním zemětřesení zničená.

"Arquata už neexistuje, všechno spadlo," citovala jej média. Tato vesnice utrpěla vážné škody už při zemětřesení z 24. srpna. Podobně je na tom obec Ussita, kterou už zdevastovaly středeční otřesy.

Itálie zajistí obnovu všech poničených domů i kostelů. Řekl to dnes premiér Matteo Renzi, který kvůli zemětřesení zrušil všechny své plánované akce. Zároveň řekl, že nemá zprávy o obětech.

Postavíme všechno znovu

„Postavíme všechno znovu. Domy, kostely i podniky,“ řekl Renzi novinářům. „Všechno, co je třeba udělat pro obnovu těchto oblastí (postižených zemětřesením), uděláme,“ dodal. Materiální škody po dnešním zemětřesení budou zřejmě

Zemětřesení ve střední Itálii způsobilo značné škody. Obyvatelé zasažených oblastí spolu se záchranáři začali pátrat po lidech, kteří mohli uvíznout v troskách. Předchozí srpnová katastrofa si ve stejném regionu vyžádala životy asi 300 lidí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme