Lyže si vybírejte podle svých schopností a vázání si sami neseřizujte, radí prodejce

Zima se neúprosně blíží a mnozí z nás už nedočkavě čekají na první sníh a také na lyžování. Pokud se chystáte pořídit si na zimu nové vybavení, pak vás čeká možná stejná návštěva obchodu jako reportéra Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování (ilustrační foto)

Lyžování (ilustrační foto) | Foto: Radek Holub

Když přijdete do obchodu, abyste si koupili nové lyže, a budete si chtít nechat poradit, je třeba mít jasno ve dvou otázkách: jaké jsou vaše lyžařské schopnosti a jaké terény vyhledáváte. Zda dáváte přednost jízdě na upravených sjezdovkách nebo raději preferujete jízdu ve volném terénu.

„Délka lyže se určuje podle výšky postavy, ideální délka lyží je k úrovni vašeho nosu. Obřačky se berou delší, slalomky kratší,“ říká prodejce lyží Stanislav Vosyka z Intersportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vybrat lyžařskou výbavu zjišťoval reportér ČRo Petr Kadeřábek

Slalomové lyže mají větší výkroj a jsou určeny k menším obloukům, zatímco u lyží na obří slalom je to přesně naopak.

V minulosti to fungovalo tak, že se lyže a vázání prodávaly zvlášť. Dnes to však neplatí.

„Samostatné lyže neexistují, všechny se prodávají v setu s vázáním,“ vysvětluje Vosyka s tím, že by se seřízení vázání mělo vždy nechávat na odbornících.

„Všechno je to dělané tak, aby se s lyžemi a vázáním manipulovalo v servisu. Tam vám to udělají tak, aby to bylo bezpečné,“ upozorňuje prodejce.

Sjezdové lyže potřebují pravidelný servis. Bez něj fungují na 30 procent, říká technik

Číst článek

Ruku v ruce s kupováním lyží jde často i nákup hůlek. I u nich je důležité, aby měly správnou délku. Její určení je poměrně jednoduché. Stačí si stoupnout na přibližně pěticentimetrovou podložku a vzít obrácenou hůl pod kroužky. Pokud vám následně paže a předloktí svírá pravý úhel, máte vybráno.

Do základní lyžařské výbavy pak patří i lyžařské boty. Jejich výběr je přitom ze všech položek lyžařské výbavy největší alchymií.

„Ta bota fakt musí sedět. Přenos síly přes botu na lyži je základ lyžování,“ líčí Stanislav Vosyka.

Dnes už navíc neplatí ani to, co dřív – že je nutné si kupovat o číslo větší boty, protože jinak by v nich byla zima. V současnosti tento problém prakticky zmizel, je to především díky nesrovnatelně lepším materiálům. Lepšímu komfortu přispívají i kvalitnější ponožky.

Petr Kadeřábek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme