Demolice mostku na D1 u Jažlovic se zkomplikovala, dálnice byla otevřena se zpožděním

30. říjen 2016

O více než čtyři hodiny déle zůstala dnes uzavřená brněnská dálnice D1 mezi 9 a 16 kilometrem. Noční bourání nadjezdu u Jažlovic u Prahy a následný úklid silničářům zkomplikoval tvrdý beton i ostré hrany odříznutého pilíře. Znovu průjezdná se dálnice stala až kolem půl jedenácté.

„Konstrukce mostu kladla větší odpor, než jsme očekávali. Na místě jsme měli dost techniky i lidí, máme i poměrně hodně zkušeností s bouráním mostů, přesto demolice nepokračovala tak dobře a plynule, i když jsme začali podle harmonogramu, tedy o půlnoci,″ vysvětlil Českému rozhlasu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Původně měla být demolice hotová v šest hodin ráno, samotné práce se ale o hodinu protáhly. Policisté navíc po prvotním úklidu zjistili, že po bourání pilířů mostku zůstaly na vozovce ostré hrany, které by mohly být nebezpečné. Otevřít silnici proto odmítli do chvíle, než byla nainstalována bezpečnostní svodidla.

Řidiči museli uzavřenou část dálnice objíždět přes Novou Hospodu a Velké Popovice. Tam v noci došlo k malé kolizi, když se pod projíždějícím kamionem utrhl kraj vozovky.

Most přes dálnici byl postaven ve 40. letech minulého století. Jeho technický stav se ale neustále zhoršoval, na dálnici z něj odpadávaly kusy betonu, které mohly poškodit projíždějící auta, nebo způsobit nehodu. Proto Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo o jeho odstranění.

autor: Michal Trnka
Spustit audio