Léčka na auto nebo výsadky z vrtulníku do vody. Výcvik Komando zvládlo devět vojáků

Jde o nejnáročnější výcvik, jaký v Česku vojáci můžou absolvovat. Letos se do takzvaného Komanda přihlásilo 83 vojáků, úspěšně kurz dokončilo jen devět z nich. Odznaky a certifikáty si převzali v kryptě pražského kostela svatých Cyrila a Metoděje. Tedy tam, kde krátce po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zahynuli čeští parašutisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkem devět vojáků zvládlo výcvik Komando

Celkem devět vojáků zvládlo výcvik Komando | Foto: Pavla Lioliasová

Z rukou poradce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiřího Vernera převzal nášivku a odznak nejlepší absolvent celého kurzu Petr Slušný. Za sebou měl čtyři týdny cvičení, během kterého s dalšími účastníky trénovali třeba léčku na auto nebo výsadky z vrtulníku do vody, a to pod extrémní fyzickou i psychickou zátěží.

„Nejde říct, že jedna jediná věc by byla nejtěžší, ale právě to jak jsou poskládány za sebou tak, aby prověřily. Spánkový deficit, do toho fyzická námaha a málo jídla,“ říká Petr Slušný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za tři dny často naspali jen pět hodin, jedli jednou denně a během čtyřtýdenního kurzu byli třeba bez mobilního telefonu. Jen devět vojáků letos dokončilo nejtěžší armádní kurz - Komando

Nejtěžší kurz české armády

Že jde o vůbec nejtěžší kurz české armády, potvrzuje i jeho vedoucí Robert Zahuranec. Co přesně si vojáci během výcviku vyzkouší, říct ale nechtěl. „Já vám to nemůžu říct úplně konkrétně, protože by se nám borci připravovali na útvarech na plnění konkrétního úkolu dva roky dopředu,“ vysvětluje.

Svou tradicí kurz Komando navazuje na výcvik československých vojáků během druhé světové války, kteří se ve Velké Británii připravovali na výsadek do vlasti.

„Tam se používala ostrá munice při jakémkoliv výcviku – ostré granáty, sebeobrana s ostrými noži. My už v současné době taky provádíme v našem kurzu ničení, to znamená práce s trhavinami, jsou tam bojové ostré střelby. Používáme i vyloďovací operaci - překonávání vodních překážek,“ dodává Zahranec.

Cenné zkušenosti

A náročný kurz letos dokončil i slovenský voják Ondrej Hajda. „Chvílemi byly myšlenky, hlavně v noci, když bylo ošklivé počasí, že je to těžké a jak by bylo lehké to vzdát. Potom se ale člověk podívá okolo na své kamarády, kteří drží a bojují, a najde se v něm ta síla a poví si, že to vydrží až do konce,“ sděluje své pocity Ondrej Hajda.

Na základě hodnocení instruktorského sboru se nejlepším absolventem kurzu Komando stal rotný Petr Slušný. Vojáci teď doufají, že jim absolvování kurzu pomůže při vedení jejich vlastních jednotek.

„Může mě to posunout dopředu ve zkušenostech a znalostech, co jsem v tomto kurzu nabral. Na útvarech se tyto činnosti jedou zřídka a není přístup k takovému materiálu a výcviku,“ dodává nejlepší absolvent kurzu Komando Petr Slušný.

Česká armáda tento výcvik organizuje od roku 2005 a zatím ho úspěšně dokončilo zhruba 180 vojáků.


ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme