Bakala a jeho partneři se zbavili podílu ve společnosti Ferrexpo. Kupující zaplatil dvě miliardy korun

Český miliardář Zdeněk Bakala prodal společně se svými partnery téměř polovinu akcií železářské společnosti Ferrexpo. Podle britských médií využili podnikatelé rostoucích cen železných pelet, které firma prodává. Kupující za podíl zaplatil v přepočtu přes dvě miliardy korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakala prodal svůj podíl v ukrajinské společnosti Ferrexpo

Bakala prodal svůj podíl v ukrajinské společnosti Ferrexpo | Foto: Ferrexpo

Zdeněk Bakala s partnery jsou druhým největším akcionářem Ferrexpa. Ukrajinská společnost těží železnou rudu a vyrábí z ní pelety, které dodává ocelářským firmám.

Akcie společnosti výrazně klesly, díky rostoucím světovým cenám pelet se ale před dvěma týdny dostaly na dvouleté maximum.

Okradl stát o miliardy, řekl o Bakalovi žalobce, který propustil kmotra Nováka. Hrozí mu postih

Číst článek

Podle zdrojů britského Daily Mail využil Bakala společně se svými partnery aktuálních dobrých výsledků firmy, aby získal finanční prostředky. Za téměř polovinu akcií ve Ferrexpu zaplatil kupující 69 milionů liber, tedy konkrétně 2,1 miliardy korun. Většinový podíl stále drží zakladatel Ferrexpa Konstantin Ževago.

Majetek podnikatele Zdeňka Bakaly odhaduje magazín Forbes na 20 miliard korun. V Česku je podnikatel známý zejména z podnikání ve společnosti OKD. Podle serveru Týden.cz v současnosti zakládá byznys v Jihoafrické republice a investoval i do plynárenské skupiny Green Gas.

Jeho společnost LBM, která obchoduje s vysokou módou, se v Česku postupně zbavuje luxusních butiků v pražské Pařížské ulici. Řada nových značek v portfoliu LBM ale zároveň přibývá.

Bakala podle serveru Týden.cz shání také kupce na vydavatelství Economia a administrativní komplex Forum Karlín, kde vydavatelství sídlí. Společnost BMManagement ale tyto spekulace opakovaně popřela.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme