Automobilka Tesla je po třech letech opět v zisku, i přes kauzu s autopilotem

27. říjen 2016

Americká společnost Tesla Motors v létě vydělala 22 milionů dolarů, tedy přes půl miliardy korun. Ukazují to výsledky hospodaření společnosti za třetího čtvrtletí letošního roku. Výrobce elektromobilů z Kalifornie je k překvapení analytiků po třech letech opět v černých číslech. Ve stejném období loni přitom ztrácel 230 milionů dolarů.

Meziročně dvakrát větší tržby a 25 tisíc vyrobených aut. Tesla nás překvapila, přiznávají analytici. „Narůstají prodeje automobilky, ale je tam i jednorázová položka v systému emisních povolenek státu Kalifornie. Tesla vyrábí bezemisní přístroje a může z toho těžit. Je to každopádně překvapivý výsledek,“ říká nezávislý analytik Petr Hlinomaz. Podle něj to bude mít vliv na důvěru investorů i kupujících.

Čtěte také

„Ale řekl bych, že v následujících kvartálech uvidíme ještě ztrátu, že to není celoziskový podnik. Je to pořád určitým způsobem start-up. Tesla je pořád luxusním zbožím pro nadšence,“ míní Hlinomaz.

Tesla se snaží neustále investovat, kvůli tomu je trvale v hluboké ztrátě. V létě navíc čelila kritice za fatální nehodu na Floridě, při které zemřel řidič ve voze se zapnutým autopilotem. Teslu navíc pomalu dotahuje konkurence.

„Ty velké automobilky přiznávají, že technologicky jsou oproti Tesle pozadu, ale mají výrobní kapacity, mají lidské zdroje na to, aby dokázaly relativně rychle ten náskok dohnat. Němečtí výrobci luxusních aut jako BMW, Audi, Porsche připravují na roky 2018 až 2020 vážnou konkurenci Tesle,“ říká šéfredaktor serveru Hybrid.cz Jan Horčík.

Na trh s elektromobily se chce vrátit také dánský automobilový designér Henrik Fisker. Vyvíjí podle svých slov revoluční elektromobil, který změní svět. Před lety s podobným plánem zkrachoval.

autor: msk
Spustit audio