Sloučení útvarů policie navrhl Šlachta už před lety, řekl před komisí bývalý ministr vnitra Pecina

O reorganizaci policie se mluvilo v letech 2009 nebo 2010, uvedl po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj se diskutovalo o sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru, které mu navrhovali tehdejší šéfové obou útvarů - Robert Šlachta a Libor Vrba. Podle Šlachty se však debatovalo jen o sloučení analytických částí útvarů, jinak měly policejní jednotky zůstat svébytné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku jsou (zleva) bývalý ministr vnitra Martin Pecina a místopředseda vyšetřovací komise Martin Lank (vpravo) na tiskové konferenci po jednání.

Na snímku jsou (zleva) bývalý ministr vnitra Martin Pecina a místopředseda vyšetřovací komise Martin Lank (vpravo) na tiskové konferenci po jednání. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„V roce 2009 nebo 2010 za mnou přišli šéfové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu, pan plukovník Vrba a pan plukovník Šlachta. Sdělili mi, že by bylo vhodné v nějakém střednědobém horizontu oba dva útvary spojit pod jednotné velení, s tím, že jeden z nich by dělal velitele a druhý jeho zástupce,“ řekl Pecina poslancům.

Dodal, že se pak ptal na názor tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů. „On mně řekl, že v SRN snad taková organizace policie je a že v české policii se také dlouho hovoří o tom, že by mělo vzniknout něco jako Národní kriminální úřad," řekl Pecina. Reforma pak podle něj nezačala, on ve funkci po volbách skončil. „O celé té věci toho vím velmi málo," uzavřel Pecina. Ministrem vnitra byl v úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

Pecinův výslech nakonec byl jedním z nejkratších, trval zhruba dvacet minut, někdejší ministr jen zopakoval svůj pohled na celou reformu.

Šlachta se stane náměstkem celní správy. Ve výběrovém řízení byl jediným uchazečem

Číst článek

Šlachta v pondělí ČTK řekl, že se o reformě policie vedla dlouhá debata. Podle něj se zvažovalo a navrhovalo zejména sloučení analytických částí obou útvarů. Předejít by se tím mohlo například situacím, aby protikorupční i protimafiánský útvar nepracovaly na stejném případu. "Jinak měly oba útvary zůstat svébytné," řekl Šlachta. Podle něj se nenavrhovalo sloučení útvarů tak, jak se uskutečnilo v letošním roce, kdy se sloučily pod jednotné velení do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Pelikán u 'výslechu': Policisté ztrácí tah na branku, nad reformou elitních útvarů visí otazníky

Číst článek

Právě Šlachta patří mezi nejhlasitější kritiky reformy a odešel kvůli ní od policie. V současnosti působí u celníků, kde se od 1. listopadu stane náměstkem generálního ředitele celní správy pro oblast pátrání.

Kromě Peciny komise v pondělí vyslechla ještě ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO a bývalého ředitele olomoucké pobočky GIBS Tomáše Uličného.

ČTK, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme