Běžecké lyžování ohrožují dopingové skandály olympijských vítězek Johaugové a Šmigunové

Běžeckým lyžováním hýbe v posledních dnech dopingová kauza královny poslední sezony Světového poháru, Norky Therese Johaugové. Ale nemusí zůstat jen u jejího případu. Do minulosti se teď vrací Světová antidopingová agentura i kvůli Estonce Kristině Šmigunové. Kvůli jejímu údajnému prohřešku z Her v Turíně, by se mohla stát Kateřina Neumannová dvojnásobnou olympijskou vítězkou téměř deset let po ukončení kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Therese Johaugová vysvětlovala dopingový nález na tiskové konferenci, neubránila se slzám

Therese Johaugová vysvětlovala dopingový nález na tiskové konferenci, neubránila se slzám | Zdroj: Reuters

„Teď to jde v Laussane před soud a hodně mě to zajímá. Jeden dopingový problém už měla v období okolo Nagana. Ve chvíli, kdy má někdo dva pozitivní vzorky, musí ztratit můj respekt,“ říká Kateřina Neumannová, která dodatečně po deseti letech může získat další zlatou olympijskou medaili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální dopingové skandály lyžařských hvězd přiblížil reportér ČRo David Nyč

Doping určitě není na poli běžeckého lyžování už vsáknutou kaňkou. Stejně jako se Neumannová hněvá na Šmigunovou, leží teď v žaludku řadě současných závodnic počínání Therese Johaugové, která měla pro změnu pozitivní test na clostebol a před dvěma týdny měla co vysvětlovat.

Fanoušci pamatují Johaugovou spíš s širokým úsměvem, ověnčenou medailemi, jenže teď hovořila k novinářům uplakaná a očividně hodně psychicky nalomená Norka, jejíž cesta k nedotknutelnosti možná nevedla jen přes píli a hodiny dřiny.

„Bůhví, jestli to vzala úmyslně nebo neúmyslně. Někdo říká, že jí věří. Další, že by měla dostat 4 roky, protože neví, kolik si toho na pusu napatlala nebo kolik toho snědla,“ říká nejlepší česká závodnice Petra Nováková.

Když se nedá věřit ani Norům, tak komu?

Naráží na to, že Johaugová odůvodnila nález clostebolu ve svém těle užitím přípravku Trofodermin na ochranu rtů. Jenže podle mnohých jde o dost chabou obhajobu, protože na obalu zmíněného produktu je víc než jasně vyznačené, že tenhle krém obsahuje pro sportovce zakázané látky.

Běžkyně Johaugová má kvůli dopingu distanc, zmešká začátek sezony

Číst článek

„Kdyby chytli někoho odjinud, asi to není tak obrovský skandál, jako když chytnou Nory. Pokud se nebude dát věřit už ani Norům, bude to i pro nás těžké dělat,“ popisuje český reprezentant Jakub Gräf, jak lyžaři běžci přicházejí o iluze.

Co se Johaugové týká, prozatím má pozastavenou činnost, vzhledem k předběžnému trestu zmešká start Světového poháru, dvouměsíční distanc ale rozhodně nemusí být definitivní a norskou šampionku může tahle péče o svá ústa vyjít výrazně dráž.

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme