V největší budějovické knihovně lidé knihami listovat nemohou. To by se mělo změnit

1. listopad 2016

Nová moderní budova a jiný systém výpůjček knih. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích připravuje přístavbu za 120 milionů korun. Jde o největší investici v historii knihovny.

Nově by si mohli čtenáři knížku ještě před půjčením vzít do ruky a prolistovat. Jinde je to samozřejmostí, ale v největší českobudějovické pobočce na volný výběr zatím nemají místo. A tak si čtenáři půjčují knížky jen přes elektronický pult a do skladů pro svazky chodí knihovníci.

„Vyjede žádanka a my jdeme do skladu. Moc tu si opravdu neposedíme,“ říká knihovník, který v pobočce pracuje od roku 1989. Po schodech do sklepa denně seběhne asi šedesátkrát. Dole čekají knihy ve starých regálech. Tu, kterou si čtenář přeje, přinese knihovník nahoru k pultu.

Přibližně 130 tisíc svazků by se ale brzy mělo dostat do volného výběru. „Jedná se o nové tituly nebo tituly, o které je stále zájem. Knihy si lidé budou moci stále vybrat z elektronického katalogu, jak jsou zvyklí, ale i přímo z regálů v knihovně,“ popisuje ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Přístavba by měla vyrůst v prostoru před hlavním vchodem do současné knihovny. „Ke stávající budově by měla být přistavěna další budova o ploše 1200 metrů čtverečních. Ta bude propojená s přízemím současné budovy a vytvoří dohromady jeden velký prostor, kde bude právě ten volný výběr,“ doplňuje ředitel.

Kraj plánuje, že celá akce bude spolufinancována z evropských fondů. „Je potřeba asi 123 milionů na stavbu, vybavení a úpravu stávající budovy,“ přibližuje Patrik Červák, vedoucí odboru kultury a památkové péče Jihočeského kraje.

Postavit úplně novou budovu by se ale podle něj nevyplatilo. „Teď je knihovna v centru, v docházkové vzdálenosti. Stavět samostatnou budovu někde na zelené louce mimo centrum by nebylo úplně ideální,“ říká.

V září příštího roku měl mít kraj k dispozici všechny podklady, abych mohl podat žádost o dotaci. Architektonická soutěž a další podklady přijdou krajskou kasu na přibližně osm milionů korun. Pokud kraj dotaci získá, otevře Jihočeská vědecká knihovna novou moderní přístavbu nejpozději v roce 2020.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio