Místopředseda svazu bojovníků za svobodu Andres pracoval pro StB. Odstoupit nechce

Český svaz bojovníků za svobodu má další problém. Na protest proti jednání ústředního výboru ze svazu v říjnu vystoupili válečný hrdina Pavel Vranský nebo dvě ženy spojené s ležáckou tragédií. Pořad České televize 168 hodin teď přišel s informací, že místopředseda svazu Milan Andres pracoval před rokem 1989 pro vojenskou kontrarozvědku, která spadala pod Státní bezpečnost (StB). Andres to nepopírá, ale funkce se vzdát nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Milan Andres

Místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Milan Andres | Foto: Český svaz bojovníků za svobodu

57letý Milan Andres měl podle pořadu 168 hodin za minulého režimu řídit donašeče uvnitř armády. Sám to nevyvrátil, k celé věci se chce vyjádřit podrobněji na úterní tiskové konferenci.

„Skutečně jsem tomuto státu sloužil před rokem 1989. Nejsem přesvědčený, že bych kohokoliv poškodil nebo že bych jakýmkoliv způsobem mohl být nebezpečný pro svaz či pro směr a cíl svazu,“ prohlásil Andres. Českému rozhlasu prozradil, že z čela Českého svazu bojovníků za svobodu odejít neplánuje.

Na poslední schůzi jsem se cítila jako v procesu z 50. let, říká vyloučená funkcionářka Českého svazu bojovníků za svobodu

Číst článek

Místopředsedou je Andres čtyři měsíce. Předseda svazu Jaroslav Vodička o jeho minulosti nevěděl a informace ho překvapila i proto, že mu Andres předložil čisté lustrační osvědčení. Vodička ale nevidí důvod, proč by Andres ve vedení svazu nemohl pokračovat.

„Musím posuzovat a chci posuzovat dobu, v které se ty věci udály. Nemůžu dnes někomu vyčítat, že byl zaměstnaný tam a tam,“ řekl Jaroslav Vodička. S Andresem se o pár dní staré informaci bavil jen po telefonu. V úterý se chtějí k věci oba vyjádřit veřejně.

Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu | Foto: David Sedlecký Creative Commons Attribution 4.0 International

Že má Milan Andres čisté lustrační osvědčení, přestože pracoval pro StB, není podle badatele Radka Schovánka nic neobvyklého. Andres totiž pracoval pod vojenskou kontrarozvědkou a Státní bezpečnost nebyla jeho přímým zaměstnavatelem. Čisté lustrační osvědčení tak spolu s dalšími stovkami lidí bez problému dostal.

Opomenutí při formulaci lustračního zákona

„Oni sice pracovali na správě StB, ale nebyli kmenovými zaměstnanci, byli příslušníky vojsk ministerstva vnitra. Tam právě došlo k této chybě nebo k opomenutí při formulaci lustračního zákona,“ vysvětlil Radek Schovánek z Centra pro dokumentaci totalitních režimů.

Český svaz bojovníků za svobodu na svých stránkách píše, že je dobrovolným, nestranickým a nezávislým spolkem. V poslední době ho ale opustilo kvůli výhradám několik členů. Například soudkyně a účastnice studentských protestů v roce 1989 Markéta Čermínová nebo válečný veterán Pavel Vranský.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme