Karel Hvížďala: Šlachta, Babiš, Chovanec a finta BIS

31. říjen 2016

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plukovník Robert Šlachta se od 1. listopadu ujme funkce náměstka generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání.

Přes různé kritické hlasy, které upozorňují na to, že ho do této funkce navrhlo ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem, které si na boji proti reorganizaci policie postavilo volební kampaň, či kritiku Unie bezpečnostních sborů, že se měla konat čtyři výběrová kola, je neoddiskutovatelné, že je Šlachta na správném místě.

Člověk s takovými znalostmi má zůstat v bezpečnostních sborech: Jeho zkušenosti budou nadále sloužit státu a je vázán mlčenlivostí. Nelze proto čekat, že by mohl v médiích něco prozrazovat a zůstává mu i platová třída: do policie se může kdykoliv vrátit.

Ohrozit v této pozici může pouze Andreje Babiše, kdyby se předseda hnutí ANO pokusil do jeho práce zasahovat, protože tím by Babiš zpochybnil základ své kampaně: stal by se ještě více nedůvěryhodným.

Podobně se ale v souvislosti s policií může stát nedůvěryhodná sociální demokracie a její ministr vnitra Milan Chovanec nejen proto, že mluvčí jeho policie dětinsky lhal, když tvrdil, že na sobotní demonstraci svolané k 28. říjnu bylo jen pět tisíc lidí, i když náměstí bylo plné: bylo tam nejméně 15 tisíc lidí.

Systémová chyba

Ale i proto, co oznámila minulý měsíc sněmovní parlamentní komise, že přepis dokumentu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), který vyvolal skandál kolem úniku informací, neodpovídá originálu a zadruhé, že ve skutečnosti nedostal žádné varování o chystané policejní razii podnikatel, ale o možném zatčení podnikatelova otce informoval on sám na neznámé číslo.

Generální inspekce bezpečnostních sborů náměstek Michal Murín

Z toho, co uvedla vyšetřovací komise pod vedením Pavla Blažka a co uvedl ředitel GIBS Michal Murín, vyplývá, že si komise s největší pravděpodobností vyžádala vyšetřovací spis z Generální inspekce a při důkladném pročtení její členové zjistili to, co velmi dlouho nezjistil policista z Generální inspekce, který spis zpracovával, a to oznámila panu Murínovi.

Ten sdělení vzápětí použil k protiútoku, aby zakryl selhání svých podřízených. Prohlásil, že dostal nové a zcela zásadní informace a že mu komise doporučila, aby GIBS prověřila činnost bývalých i současných příslušníků bezpečnostních sborů a některých státních zástupců.

Ponechme stranou skutečnost, že Generální inspekce nemá právo prověřovat činnost státních zástupců a soustřeďme se na to, co z toho vyplývá: Sněmovní vyšetřovací komise neučinila nic jiného, než že ředitele GIBS Murína upozornila, že právě jeho útvar se dopustil chyby.

A nyní má právě útvar, který chyboval a způsobil dehonestování policejního prezidenta Tuhého svou lajdáckostí, vyšetřovat své pochybení, což evidentně ukazuje na systémovou chybu. Jak takové vyšetřování bude vypadat, to se dozvíme nejpozději 31. ledna 2017.

Robert Šlachta
Spustit audio