Stavba jaderných bloků v Česku? Bez tendru, lepší je mezivládní dohoda, tvrdí ČEZ

Nové jaderné bloky v Česku by bylo jednodušší postavit pomocí mezivládní dohody než tendru. Řekl to v pondělí ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský. Podobný způsob použilo k rozšíření své jaderné elektrárny Paks Maďarsko. Bez výběrového řízení se na konci roku 2014 dohodlo s ruským Rosatomem. Podle českého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jána Štullera teď ale není možné, aby stát preferoval jakoukoli konkrétní variantu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto).

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Energetická firma prosazuje mezivládní dohodu od zrušení soutěže na dostavbu Temelína v roce 2014. Ve veřejné zakázce totiž bývá podle ředitele útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petra Závodského mnoho omezení.

„Ve chvíli, kdy běží tendr a například se změní atomový zákon nebo nějaká jaderná vyhláška, tak již nesmíte změnit zadání. Nemůžete do něj dát nové požadavky, které by měl například Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo které by vyšly z mezinárodních norem. Mezivládní dohoda je lepší i v tom, že v sobě může pokrýt financování a další oblasti než čistě jen dodávku jaderného bloku,“ vysvětlil Závodský.

Ve veřejné zakázce navíc podle něj nemůže být upřesněn požadavek na zapojení českých firem do stavby. „To je zásadní nedostatek," dodal.

Dostavbu jaderných bloků jen prostřednictvím mezivládní dohody kritizuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. „Dávat někomu obří zakázky bez tendru mi přijde naprosto neuvěřitelné. Cenově i v technologiích se vždy ukáže, kdo je nejlepší, jen veřejnou soutěží,“ řekl Českému rozhlasu Laudát.

O dostavbu Dukovan má zájem i Čína

Hospodářské noviny minulý týden napsaly, že Čína chce po české vládě slib, aby zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany dostala bez výběrového řízení jedna z jejích firem.

Mládek popřel, že by Dukovany měla dostavět Čína bez výběrového řízení

Číst článek

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD sice potvrdil, že čínská strana má o zakázku zájem, popřel ale, že by Dukovany měla dostavět bez výběrového řízení. Vláda podle něj není na podobný postup v této chvíli připravena. Připustil ale, že teoreticky možný je, a zmínil právě dostavbu maďarské elektrárny Paks.

„Musíme nejdříve učinit ještě další tři až čtyři kroky, které budou předcházet výběru dodavatele, a od etapy samotného výběru jsou tyto kroky ještě časově dosti vzdálené. Není proto v současném stádiu absolutně možné ze strany státu preferovat jakoukoli konkrétní variantu, tedy ani variantu výběru jednoho dodavatele," uvedl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.

Tendr na výstavbu jaderných bloků

ČEZ zrušil v dubnu 2014 tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Důvodem bylo to, že česká vláda na stavbu neposkytla státní garance. Zrušeného zadávacího řízení se zúčastnily americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která byla z tendru vyřazena.

Česká vláda pak loni v červnu schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v Česku. Počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Ministerstvo průmyslu čeká, že vláda rozhodne o modelu dostavby nového jaderného zdroje v první polovině roku 2017.

Štuller v srpnu řekl, že jednání s možnými dodavateli technologie pro stavbu nového dukovanského bloku teprve začínají. Osloveni podle něj byli dodavatelé v šesti zemích - ve Francii, Rusku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a v Číně.

Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden bez bližších podrobností uvedlo, že Česko oslovila kvůli dostavbě deset společností. Zájem poskytnout informace jich projevilo šest. S nimi Česká republika nyní jedná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme