V Polsku se bojuje o Dušičky. Katolická církev odmítá Halloween

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu. Zamerikanizovaná a komerční zábava podle ní odporuje křesťanské podobě Dušiček a slavnosti Všech svatých. Zatím se ale zdá, že církev spíš prohrává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Na půlhektarovém pozemku u výpadovky z Varšavy, kde už několik let prodávají koncem října dýně rodinám, pro které se Dušičky nesou v podobě anglo-saského Halloweenu, se prohánějí děti mezi hromadami dýní.

Podnikatel Krzysztof Hajnacki si tenhle nápad přivezl ze Spojených států, kde byl roky za prací:

„Když jsme před osmi lety začínali, nakupovali dýně hlavně Američané, kteří bydlí ve Varšavě. A pak lidé, kteří někdy pracovali a žili v zahraničí, nejčastěji také v Americe.“

„Tak 4 až 5 let už k nám přijíždějí spousty dětí a mládeže na výlety. Dýně se jim moc líbí. Kromě nich se často zastavují lidé okolo 30 let. Slaví hlavně Halloween a přijíždějí k nám pro dýně,“ říká podnikatel.

Halloween je v Polsku stále populárnější. Dýně a strašidelné kostýmy jdou na odbyt a pan Krzysztof odpor církve proti takovému trendu moc nechápe.

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu | Foto: Vít Pohanka

„Dokonce i zelenina a saláty k nám přišly z Itálie. Dýně se do Evropy dostala z jižní Ameriky a z té severní k nám teď přichází zvyk slavit s ní Haloween. Já v tom nevidím nic špatného. Sám jsem přitom věřící. Je to prostě forma zábavy,“ vysvětluje.

Jenže katolická církev si stojí za svým. „V Polsku se tradice Haloween nepřijímá. Je to cizí tradice, někdy se objeví v médiích a ve školách. Ale v zásadě to není tradice, která by se tady přijímala,“ říká kněz Pawel Rytel-Andrianik, mluvčí polské biskupské konference.

„Hlavní tradicí je pořád návštěva hřbitova a hrobů blízkých. Shromažďují se tam společně generace od dětí po nejstarší. To je ten hlavní proud oslav Všech svatých,“ dodává.

Paní Barbara Nowacka je levicová aktivistka a je proti snahám církve zasahovat do vzdělání a výchovy mladé generace. Současně je ale polskou matkou dvou dětí, která ctí tradice a proto navrhuje kompromis.

„Celý svět se mění a takové globalizační trendy nedokážeme zastavit. Haloween je možná projevem postupující globalizace a komercionalizace. Ale jde o to najít mezi tradicí a komerčnější zábavou tu správnou rovnováhu,“ míní Nowacka.

„Moje děti už mají připravené kostýmy a ptají se, kdy bude dýně. Ale na druhou stranu půjdou tradičně na hřbitov a zapálí svíčky zemřelým. A budou tam do pokladniček házet mince, které už nějaký čas šetří a věnují na obnovu památek,“ doplňuje.

Polské děti si v každém případě americký Halloween a všechno, co je s ním spojené, užívají. Katolické církvi možná nakonec nezbyde nic jiného, než na nějaký takový kompromis přistoupit.

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu | Foto: Vít Pohanka

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu | Foto: Vít Pohanka

Polská katolická církev vytáhla do boje proti Halloweenu | Foto: Vít Pohanka

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme