Lidí s HIV u nás přibylo. Nakažených je o třetinu více než loni

Počet lidí, kteří onemocněli virem HIV, je v Česku opět o něco vyšší. Podle Státního zdravotního ústavu jich přibylo 244. Moderní léčba strach z AIDS utlumila, nemoc je ale stále nevyléčitelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AIDS si stále vybírá svoji daň...

AIDS si stále vybírá svoji daň... | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nakažených pacientů, kterým v krvi koluje virus HIV, je zhruba o třetinu více než loni za stejné období. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Státního zdravotního ústavu.

Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, zdravotníci zaznamenali celkem 2864 případů. U 500 lidí pak propukla nemoc AIDS, celkem 252 nemocných pacientů následně zemřelo.

Údaje tak opět trhají rekordy. Loni totiž Státní zdravotní ústav evidoval nových případů HIV „pouze“ 185. Letošní statistika tato čísla přebíjí o šest desítek. Pravděpodobně tak budou rekordní i celoroční údaje. Ty přitom už loni hovořily o 266 nakažených HIV, což byl nejvyšší roční nárůst od doby, kdy se v tuzemsku výskyt viru sleduje.

Lék Truvada bude možné použít nejen k léčení nakažených virem HIV, ale i k prevenci, potvrdila EK

Číst článek

Za samotné září zaznamenal zdravotní ústav 28 nových případů HIV. Nejvíce nakažených zatím letos přibylo v únoru, kdy onemocnělo 36 lidí. Z jednotlivých regionů republiky bylo zatím letos nejvíc nových případů v Praze - celkem 105. Praha drží nelichotivý primát i v přepočtu na obyvatele.

Většinu pacientů přitom tvoří muži, představují 85 procent nakažených. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog.

„HIV se dnes šíří snadněji. Příčinou je určitá ztráta obav z této infekce. Ubylo osvětových kampaní a strach i uvědomění se ze společnosti vytratily,“ uvedl pro Český rozhlas Ladislav Machala z AIDS centra pražské Nemocnice Na Bulovce.

Díky moderní léčbě pacienti mohou žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že i když moderní terapie má méně vedlejších účinků, přesto je nepříjemná a nemoc nevyléčí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme