Propaganda, špionáž, kybernetické útoky. Šéf MI5 varoval před ruskou agresivitou

Rusko představuje pro stabilitu Spojeného království vzrůstající hrozbu. Pro dosažení svých cílů přitom využívá všechny vyspělé nástroje, včetně hackerských útoků. Listu Guardian to v rozhovoru sdělil šéf britské rozvědky MI5 Andrew Parker.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrew Parker varoval před kybernetickými útoky z Ruska

Andrew Parker varoval před kybernetickými útoky z Ruska | Zdroj: Reuters

Šlo o vůbec první rozhovor, který kdy vedoucí tajné služby MI5 novinám poskytl. „Je zřejmé, že se svět mění. My se tudíž musíme měnit také, je zodpovědné o naší práci mluvit a veřejnosti ji vysvětlovat,“ řekl britskému médiu.

Parker v rozhovoru varoval před vzrůstajícím nebezpečím, které pro jeho zemi představuje ruská mocnost. „Využívá k tomu celou škálu nástrojů, přes které se snaží protlačit svou politiku do zahraničí. Dělá tak čím dál agresivněji,“ dodal šéf MI5.

Britská MI5 platí muslimské informátory. Využívá je k maření teroristických útoků

Číst článek

Propaganda, špionáž, podvratná činnost a kybernetické útoky – to jsou podle něj některé ze zbraní, které Rusko využívá. Působí přitom po celé Evropě.

Andrew Parker také poznamenal, že právě rozvoj kybernetické kriminality činí celou situaci rozdílnou od dob studené války. Putinův režim tak může efektivně cílit na vojenská tajemství, industriální projekty, ekonomická data i zahraniční politiku.

„Rusko se čím dál více definuje jako oponent Západu a podle toho se i chová,“ řekl Parker. Zmínil aktivity v Sýrii i na Ukrajině, o dost nebezpečnější je podle něj ale činnost probíhající právě v kyberprostoru. Jeho bezpečnost v něm teď Velká Británie plánuje významně posílit.

Vztahy mezi Západem a Ruskou federací ochladly zejména po anexi Krymu. Situace se dále zhoršila i po zahájení útoků na rebely ovládané oblasti v Sýrii, kde Rusko podporuje režim prezidenta Asada.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme