Ať nový šéf Senátu stáhne Štěchův podpis pod pročínským prohlášením, navrhuje TOP 09

Nový předseda Senátu by měl podle TOP 09 stáhnout souhlas s nedávným prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů ke vztahům s Čínou. Prohlášení podle budoucího senátora Tomáše Czernina z TOP 09 ponížilo Českou republiku a ohrozilo její důstojnost v očích svobodného světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu Milan Štech v roce 2014

Předseda Senátu Milan Štech v roce 2014 | Foto: Filip Jandourek

„TOP 09 vyzývá všechny senátory, aby zvolili za předsedu Senátu pouze takového kandidáta, který přislíbí, že podpis předsedy Senátu pod hanebným prohlášením stáhne. Na ustavující schůzi tuto výzvu kolegům zopakuji a doufám, že pro Senát bude čest České republiky dostatečnou prioritou,“ uvedl Czernin. TOP 09 má ale v jednaosmdesátičlenném Senátu jen dva zástupce.

Ustavující schůze Senátu bude 16. listopadu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD o víkendu řekl, že pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů bylo nutné.

Podepsaný Štěch znovu kandiduje

Vedení Senátu by podle informací z dosavadních dohod senátorských frakcí mělo zůstat pětičlenné. Změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, má obsadit Jiří Šesták z klubu Starostů. Nástupcem Přemysla Sobotky se stane teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS).
Předsedou horní komory by měl zůstat Milan Štěch (ČSSD) navzdory volání některých senátorů po jeho nezvolení kvůli podpisu pročínského prohlášení ústavních činitelů.
Zdroj: ČTK

Důvodem podle něj bylo to, že ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL nedodržel dohodu a s dalajlamou se nesešel soukromě, ale oficiálně a za přítomnosti místopředsedů Poslanecké sněmovny a Senátu Jana Bartoška z KDU-ČSL a Miluše Horské za tuto stranu.

Herman kritiku odmítá. Říká, že nikdy nikomu neslíbil, že se s dalajlamou nebude scházet.

Prohlášení o nezměněné kontinuitě česko-čínských vztahů, které přijali prezident, premiér a předsedové obou komor Parlamentu, odsouhlasil současný předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. O funkci usiluje po obměně třetiny horní komory znovu, jeho souhlas s dokumentem část senátorů kritizuje.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme