Zaorálek přirovnal Hermanovu schůzku s dalajlamou k setkání s Henleinem

Ústavní činitelé si v úterý na schůzce na Pražském hradě potvrdili, že jejich postup při vydání prohlášení o vztazích s Čínou byl správný. Novinářům to po schůzce řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zároveň oznámil, že na středeční vládě bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlamou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek

Zaorálek argumentuje tím, že České republice by také vadilo, kdyby se za první republiky někdo v době, kdy tu byla zákonná vláda, scházel s předákem sudetských Němců Konrádem Henleinem, píše server iDnes.cz. Proti setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou se ohradila Čína.„Vůbec nejde o to, že by se Čína zlostila. Mně připadá daleko důležitější to, aby česká diplomacie držela slovo. Nenajdete za posledních deset let nikoho, kdo by takovýmto frapantním způsobem porušil to, co bylo vlastně součástí toho, k čemu jsme se zavázali,“ řekl Zaorálek na Pražském hradě.

„K tomu se zavázalo 51 často velmi kultivovaných, demokratických zemí, které respektují to, že když máte nějakou zemi, tak že té zemi třeba vadí, že někdo místo toho, aby se setkal s oficiálním představitelem, tak se oficiálně setká s bývalým představitelem exilové vlády. Já nevím. Jako kdyby se někdo setkával s Konrádem Henleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tady je oficiální vláda. Asi by nám to také vadilo, Čechům,“ prohlásil podle serveru doslova Zaorálek.

„Vím velmi dobře, že 14. dalajlama je velmi úctyhodná figura, který se již stokrát odvolal na to, že nemá politické ambice a je pouhým mnichem. Nicméně čínská strana to vidí jinak," dodal ještě ministr. Později na svém twitterovém účtu přiznal, že použitý příměr s Henleinem byl za hranou. „Chtěl jsem na extrémním příkladu vysvětlit, jak se Čína může dívat na oficiální přijetí dalajlamy," doplnil.

Zaorálek už v minulých dnech řekl, že toto ujednání ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) porušil. Herman popírá, že by něco takového slíbil. Zaorálkovu iniciativu vítá, konečně podle něj pravda vyjde najevo.

O tématu vztahy s Čínou politici podle Zaorálka diskutovali pouze na okraj úterního jednání, kterého se kromě něj účastnil na Pražském hradě také prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéfové Senátu a sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček a ministr obrany Martin Stropnický.

Čína si cení prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky a čeká na činy

Číst článek

Zeman, Sobotka, Štěch a Hamáček před dvěma týdny vydali společné prohlášení, ve kterém Čínu ujišťovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň zopakovali, že Česká republika uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu.

Reagovali tak na schůzku Hermana a dalších politiků s dalajlamou. Jejich prohlášení vyvolalo vlnu kritiky. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém," řekl Zaorálek.

Schůzka s dalajlamou? Herman ze sebe udělal hrdinu a porušil dohodu, kritizuje Zaorálek

Číst článek

Zároveň novinářům řekl, že premiérovi oznámil, že na vládě bude chtít, aby se vrátili ke schůzi vlády, kde se asi před dvěma lety mluvilo o navázání vztahů s Čínou.

„Požádal jsem premiéra, aby, pokud existuje záznam z toho, co se tehdy odehrálo, aby se to našlo, vytáhlo na světlo, abychom to viděli na vlastní oči," řekl. Ministři se na oné schůzi vlády podle něj dohodli, že se nebudou konat oficiální schůzky s dalajlamou. Herman popírá, že by taková dohoda vznikla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme