Podívejte se, kde se vyrábějí drogy: policie ukázala mapu varen a pěstíren

Lidé mohou od úterka na mapě najít, kde byly odhaleny nelegální laboratoře na výrobu metamfetaminu a pěstírny konopí. Aplikaci, která umožňuje vyhledávání do úrovně obcí, na svém na webu zveřejnila policie. Ročně bývá odhalováno asi 250 varen a okolo 220 pěstíren, řekl na tiskové konferenci ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Varny a pěstírny mohou znamenat zdravotní rizika pro okolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varna pervitinu

Varna pervitinu | Foto: Policie ČR

Právě kvůli tomuto závažnému, ale opomíjenému aspektu výroby drog policie tento projekt uskutečnila. Mapu varen a pěstíren naleznete ZDE. „Souvisí zejména se zdravotními riziky, které souvisejí s výrobou omamných a psychotropních látek. Projekt chce upozornit na zdravotní a sekundárně i ekonomické následky, které sebou výroba omamných a psychotropních látek přináší. Rádi bychom podnítili i další diskusi mezi odborníky," uvedl náměstek policejního prezidenta Milan Černek.

Pro zobrazení na mapě byly zvoleny dva nejčastější způsoby výroby drog. Při produkci metamfetaminu vzniká mnoho nebezpečných plynů a aerosolů, které se mohou společnými prostory nebo vzduchotechnikou šířit obytným domem, kde se varna nachází. Kontaminují omítky, odpady, ale i veškeré zařízení jiných bytů, takže jsou rizikem také pro ostatní obyvatele domu. Toxické látky z výroby se navíc šíří do kanalizace a podzemních vod.

Rakovinotvorné látky a zamořené podzemní vody. Varna drog poškodila prostředí na Žďársku

Číst článek

Pěstírny konopí jsou rizikové kvůli jedovatým výparům, požárům vzniklým zkraty na neodborně upraveném elektrickém vedení, narušení statiky domu při stavebních úpravách nebo chemickým látkám používaných při pěstování.

Mapa má informovat nejen občany, kteří často produkci drog považují za něco imaginárního, ale také poskytnout data samosprávám. S měsíčním zpožděním na nich bude možné dohledat, kolik varen a pěstíren bylo v dané obci odhaleno za posledních 12 měsíců. U velkých měst to bude rozděleno na městské části.

Policie by uvítala, kdyby projekt dopadl také na pronajímatele nemovitostí, v nichž byly varny a pěstírny odhaleny. Trestně stíhání nebývají, ale podle náměstka policejního prezidenta musejí minimálně tušit, že se v inkriminovaném pronajatém prostoru odehrává nelegální činnost. „Měli by nést následky z možnosti tu nemovitost dále užívat, dekontaminace je náročná," dodal Černek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme