Na cestě předvolební Amerikou: Trump má neskutečný talent rozeštvávat lidi, zní z klíčového Ohia

Ohio, jedno z klíčových bojišť v bitvě o Bílý dům, stupňuje týden před volbami napětí: síly obou kandidátů ve státě s reputací pověstného jazýčku na vahách jsou v tuto chvíli vyrovnané. Jak v Clevelandu zjistila zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová, Ohio umožňuje předčasné nebo korespondenční hlasování a mnozí voliči toho využívají. Přinášíme další díl reportážního seriálu k prezidentským volbám v USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří obyvatelé Ohia se podporou Clintonové netají. Síly obou kandidátů ve státě s reputací pověstného jazýčku na vahách jsou však v tuto chvíli vyrovnané. (Halloweenský demokratický mítink v Cincinnati).

Někteří obyvatelé Ohia se podporou Clintonové netají. Síly obou kandidátů ve státě s reputací pověstného jazýčku na vahách jsou však v tuto chvíli vyrovnané. (Halloweenský demokratický mítink v Cincinnati). | Zdroj: Reuters

Ohio umožňuje předčasné nebo korespondenční hlasování. A mnozí voliči toho využívají. Do volebního úterý zbývá ještě týden, ale před budovou volební komise v centru Clevelandu je rušno už teď.

Straničtí dobrovolníci dělají pro své kandidáty, co můžou. Voliči mezitím proudí do suterénu k volebním urnám, aby u nich s předstihem splnili svoji občanskou povinnost. Je mezi nimi i Jana Krasneyová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lenky Kabrhelové z předvolebního Ohia.

„Jsem ráda, že mám odvoleno a nebudu muset příští úterý čekat v dlouhých frontách,“ pochvaluje si nabídku předčasného hlasování. Co se jí týče, volbu měla snadnou. „Myslím, že jsem ještě nikdy neměla větší radost volit proti kandidátovi, konkrétně proti Trumpovi. Nejspíš to byla asi nejnegativnější kampaň, jakou Amerika zažila, určitě nejvíc negativní kampaň, kterou jsem tady zažila já,“ popisuje s tím, že jsou to pro ni už třetí prezidentské volby.

Clintonová podle ní bude lepší prezidentkou než Trump, který má „neskutečný talent se zviditelňovat a také neskutečný talent rozdělovat lidi a štvát je proti sobě.“ Amerika má přitom až nad hlavu společenských problémů i bez Donalda Trumpa, míní Krasneyová.

Proplouvání nelehkými vodami

Jana, její manžel Brian Krasney a jejich dvě dcerky patří k milionům mladých amerických rodin, které se snaží proplouvat často nelehkými vodami - navigaci jim ztěžují protiproudy v podobě nákladného zdravotního pojištění, neplacené mateřské dovolené, která trvá pouhých 12 týdnů, i jiných ekonomických nástrah poté, co podnikavý pár zariskoval a Brian se rozhodl zrenovovat jeden z místních dinerů.

Američan v Česku: Chybí nám inteligentní volba. Lidé nepřemýšlejí, vybírají stranu jako fotbalový tým

Číst článek

I pro Briana je favoritkou Hillary Clintonová, která podle něj na rozdíl od Donalda Trumpa nabízí plán, jak problémy řešit - byť s nimi volič nutně nemusí do detailu souhlasit.

Mezi hlavní volební témata, jak Brian dodává, pro něj už z povahy věci patří imigrace. Dát hlas politikovi, který jde proti americké tradici vítat rozmanitost, zkušenosti a nápady, jež přinášejí noví přistěhovalci, tak jako třeba Brianova vlastní manželka, si nedovede představit.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme