Na cestě předvolební Amerikou: Savannah si dává pozor na gobliny a věří Trumpovi

Georgie - stát, ve kterém všechny předvolební průzkumy ukazují na jasné vítězství Donalda Trumpa. Republikánskému kandidátovi věří také obyvatelé koloniálního městečka Savannah, kde natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd. Přinášíme další díl reportážního seriálu k prezidentským volbám v USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Georgie - stát, ve kterém všechny předvolební průzkumy ukazují na jasné vítězství Donalda Trumpa.

Georgie - stát, ve kterém všechny předvolební průzkumy ukazují na jasné vítězství Donalda Trumpa. | Zdroj: Reuters

“Šťastný Halloween – a pozor na gobliny!” Pokud vám v jižanském městečku Savannah připomínají, že je Halloween, má to zvláštní kouzlo. Savannah je to tak trochu městečko duchů, čar a woodoo, kde vám toho o prezidentských volbách moc neřeknou, zato vás všichni nasměrují k místům, kde se točil Forrest Gump.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Šmída z předvolební Georgie.

Malcolm, který pracuje jako turistický průvodce, má jasno - jeho favoritem je Donald Trump. Věří mu, přestože se podle jeho soudu nechová úplně nejlépe k menšinám. Jenže země podle Malcolma potřebuje výrazný impulz, proto mu dává přednost před Hillary.

Malcolmův hlas si Trump vysloužil hlavně kvůli ekonomické situaci – prý je schopný jí hodně pomoci. Pak ale Malcolm dodá, že pro něj je nejdůležitější respekt: chtěl by, aby všichni měli stejná práva a on na sobě nemusel pociťovat, že patří k menšině.

Volit pro změnu

Podobně jako Malcolm bude hlasovat většina obyvatel Georgie – státu, kde Trump jasně vede a který s největší pravděpodobností získá pro sebe. A přestože řada obyvatel tmavé barvy pleti má s Trumpem potíže, tady jako by to nevadilo.

Padesátiletý učitel George je přesvědčen o tom, že volby přinesou výraznou změnu. Vysvětluje, že toto malé městečko není tak úplně typickým představitelem Georgie, tím je spíše Atlanta, ale jako téměř každý konzervativní stát je na straně Trumpa.

Pokud však republikánský kandidát vyhraje, bude mít přes sebou těžký úkol – sjednotit zemi. Jestli totiž zůstanou Spojené státy rozdělené, tak se podle George daleko nedostanou.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme