Studentce zakázali v pražské škole nosit muslimský šátek. Případ začne řešit soud

Soud začne řešit případ somálské dívky, které pražská střední zdravotnická škola v Praze 10 nepovolila nosit při vyučování šátek. Žalobu podala studentka už začátkem roku. Kvůli zákazu v roce 2013 školu krátce po nástupu opustila. Opatření se týkalo ještě druhé dívky, která se ale na soud neobrátila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimka, muslimský šátek (ilustrační foto)

Muslimka, muslimský šátek (ilustrační foto) | Foto: Stewart James Bim-Merle | Zdroj: Flickr | CC BY-NC-ND 2.0

„Samozřejmě chceme dosáhnout toho, aby byla žaloba zamítnuta, protože jsme přesvědčeni o tom, že není důvodná ani oprávněná,“ popsal právník školy Radek Suchý a dodal:

„Předložíme takové důkazy, které potvrdí naší tezi, a sice to, že uchazečka o studium, záměrně neříkám studentka, nebyla diskriminována a ani nemohla.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Studentce zakázali v pražské škole nosit muslimský šátek. Případ začne řešit soud. Připomněla ho Veronika Malá

Škola po muslimských dívkách chtěla, aby nenosily šátek, který by zahaloval vlasy a krk. Vysvětlila to tím, že ve školním řádu jsou zakázané všechny pokrývky hlavy. Ředitelka střední školy Ivanka Kohoutová navíc tehdy argumentovala tím, že šátek by byl problémem i pro dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel.

„Tělesná výchova, chemické laboratoře, praxe, vykonání odborné maturitní zkoušky, kde si žákyně losují oddělení, takže mohou ošetřovat i muže, včetně podávání stravy a hygienické péče. V těchto zdravotnických oborech bychom ani nemohli dodržet profil absolventa a studijní plán nebo osnovy,“ vysvětlila Kohoutová.

Ombudsmanka dívky podpořila, její zastupce byl proti

Dívek se v roce 2014 zastala ombudsmanka Anna Šabatová, podle které byl přístup střední školy diskriminační. Při teoretické výuce podle ní šátek není možné zakázat a při praxi v nemocnici se oblečení, včetně pokrývky hlavy, řídí platnou vyhláškou.

„Ukládá používání ochranných pomůcek a je ji třeba respektovat. Podle antidiskriminačního zákona to vykládáme tak, že to sleduje legitimní cíl ochrany zdraví. V nemocnicích, zjednodušeně řečeno, kde je povinnost používat ochranné pomůcky, je jimi třeba nahradit hidžáb,“ uvedla Šabatová.

Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt

Šabatová kvůli případu kritizovala i Českou školní inspekci. Její pochybení ale už před dvěma lety odmítl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Škola se podle něj žádné diskriminace nedopustila.

„Zrovna v situaci zdravotních sestřiček, když si vybavíme, jaké úkony provádějí, tak pokrývka hlavy může být problematická. Nejde primárně o náboženství,“ dodal Andrys.

Proti názoru Šabatové se postavil i její zástupce Stanislav Křeček. Podle něj má škola právo říct, jak mají být studenti při výuce oblečení.

Dívka žádá omluvu a finanční kompenzaci

Střední zdravotnická škola už v roce 2014 svůj školní řád upravila. Čepice, kšiltovky a jiné pokrývky hlavy jsou v něm stále zakázané, ředitelka má ale možnost rozhodnout o výjimce z náboženských důvodů.

Bývalá studentka střední školy somálského původu by se teď chtěla u soudu domoct omluvy a finanční kompenzace. Její právnička ani zástupci soudu nechtěli před začátkem jednání komentovat.

Úplný nebo částečný zákaz nošení šátků zavedly některé evropské země. Úplný zákaz zahalování obličeje na veřejnosti je například ve Francii, podobně to má sousední Belgie. Mírnější úpravy zavedla některá města v Itálii nebo Španělsku.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme