Lubomír Zaorálek: Česko své závazky plní, rád bych, aby to dělala i Čína

Ministři budou zásadní otázky zahraniční politiky dopředu konzultovat s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Právě na tom se shodli se během dnešního jednání vlády. Tento krok vítá Lubomír Zaorálek, který je zároveň znepokojen tím, že čínská strana zrušila schůzku s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou.

Do Číny měla zítra odjíždět česká delegace i s ministrem zemědělství, který se tam měl setkat se svými protějškem i čínským ministrem pro oblast vodního hospodářství. Setkání na ministerské úrovni ale Čína zrušila. „Tohle mne znepokojilo, součástí dohody s Čínou je, že nám Čína pomůže řešit velký schodek, který existuje mezi masivním exportem Číny do České republiky a slabším importem z Česka do Číny,“ vysvětluje.

Čtěte také

Součástí dohody s Čínou byl podle něj i vývoz zemědělských výrobků, což byla práce ministra Jurečky. „Tohle mi připadá, že je ve sporu s tím, na čem jsme si dohodli,“ upozorňuje s tím, že zítra se bude konat schůzka mezi náměstkem ministerstva zahraničí a čínskou velvyslankyní.

„Věřím, že Čína bude pokračovat v tom, co je ve smlouvě – otevírat prostor k tomu, aby naše výrobky, včetně zemědělství, se dostaly do Číny,“ dodává.


Spojené státy jsou pro nás také strategický partner, pro charakter našich vtahů není zásadní, jestli je jiný ten či onen prezident. LUBOMÍR ZAORÁLEK

Čína zrušení schůzky s Marianem Jurečkou vysvětlila tím, že důvody obě strany chápou. „Já je nechápu. Domnívám se, že česká strana si své úkoly a závazky plní, rád bych byl, aby to dělala i Čína,“ vysvětluje s tím, že vláda na dnešním jednání jasně řekla, že se hlásí ke strategickému partnerství s Čínou.

„Má-li existovat zahraniční politika, ve které se sledují nějaké linie, tak musím vědět, že to, co se řekne a dohodne, tak to se drží,“ říká. Zároveň dodává, že na schůze všichni ministři řekli, že mají zájem držet hlavní linie zahraniční politiky a že to budou všichni respektovat.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: kko
Spustit audio