Womex 2016: Globální hudba v Santiagu de Compostela

7. listopad 2016

Podzimní veletrh Womex (World Music Expo) mapuje globální hudbu už přes dvacet let. Pro festivalové organizátory – od Szigetu, přes Roskilde, až po Colours of Ostrava – je takřka povinnou akcí. Právě zde je nejlepší šance vybrat účinkující na příští ročník. Poslouchejte reportáž Petra Dorůžky!

Česká hudba zazněla na této akci během její více než dvacetileté historie zatím jen třikrát a právě letošek patřil k těm šťastným ročníkům: pozvání totiž zaslouženě získala brněnská skupina Ponk, která přinesla tolik potřebnou mladou krev do ustálených vod moravské tradiční hudby. Klíčovým nástrojem sestavy je těžký cimbál, a trio tak muselo absolvovat několikatisícovou cestu dodávkovým automobilem, protože letošní Womex se konal v nejzápadnějším cípu Evropy, v Santiagu de Compostela.

Na rozdíl od jiných veletrhů si tato akce uchovává nomádský životní styl a vystřídala úctyhodnou řádku evropských metropolí. To má samozřejmě pozitivní vliv na skladbu programu, protože nabídku umělců vybraných mezinárodní porotou vždy obohatí přídavný chod místních specialit. A to doslova: lokální hudební scéně byl věnován zahajovací koncert, příznačně nazvaný Iberians – Opening Music Tapas Menu.

Programová skladba Womexu zřetelně napoví, které země jsou hudebními velmocemi a které naopak stojí v pozadí. Exportní síla silně závisí – vedle muzikálnosti a hojnosti talentů – i na promyšlené státní podpoře. Z Jižní Koreje se tak během uplynulé dekády stal „hudební tygr“. Desítky tamních skupin úspěšně překročily kulturní bariéry a dobývají Západ. Korea je zastoupená na Womexu téměř každý rok; například Black String kombinují bambusovou flétnu, elektrickou kytaru a obrovitou korejskou citeru.

Proniknout na Womex není snadné. Porota Sedmi samurajů ze zhruba sedmi set nabídek vybere čtyřicet úspěšných žadatelů, s důrazem na stylovou pestrost. Unikátním zážitkem byla bluesově laděná skupina Delgres z karibského ostrova Guadeloupe.

Veletrh Womex každoročně končí udílením cen hudebníkům, kteří navzdory původu z odlehlých regionů dokázali svoji kulturu zviditelnit ve světovém měřítku. Letos takovou cenu získala šestasedmdesátiletá zpěvačka Calypso Rose z karibského ostrova Tobago. Ten je spolu s Trinidadem domovem žánru calypso, tanečně svůdných písní, které jsou zároveň kontroversním a pikantním společenským komentářem.

Spustit audio