Fotbal coby studijní obor. V Southamptonu se učil i Lotyš, který chce být prezidentem klubu

Dostat se do Arsenalu nebo Manchesteru United, to nemusí být snem jenom pro fotbalisty. Šanci mají třeba i výborní ekonomové či specialisté na marketing, výživu nebo kondiční trénink. A tohle všechno se dá v Anglii studovat v rámci specializovaných fotbalových oborů na vysokých školách, jako třeba v Southamptonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přímo v Southamptonu se na stadionu St Mary's hraje nejsledovanější fotbalová soutěž na světě Premier League

Přímo v Southamptonu se na stadionu St Mary's hraje nejsledovanější fotbalová soutěž na světě Premier League | Zdroj: Reuters

Vjačeslavs Morars pochází z Lotyšska. Je mu 29 let a jeho žena je také Lotyška.

V září se jim v Southamptonu narodilo první dítě, ale poznali se v Birminghamu, kde si Vjačeslavs vydělával jako svářeč.

Až budoucí manželka mu vnukla myšlenku dodělat vysokou školu. A když se dověděl, že se dá v Anglii studovat obor fotbal, měl vybráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Absolventi univerzity v Southamptonu pracují pro kluby jako Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham či West Ham

„Vždycky jsem snil o tom, že se jednou stanu prezidentem nebo ředitelem fotbalového klubu. A sním o tom pořád. Proto jsem si zvolil studijní program fotbal a byznys, kde se učí o tom, jak ve fotbalových klubech fungují finance marketing, řízení provozu a podobně,“ vypráví Morars.

Ke studiu nemusí zájemce umět hrát fotbal ani o něm nic moc vědět, i když na univerzity většinou chodí lidé s vášní pro tenhle sport. K přijetí stačí umět na potřebné úrovni anglicky a mít na to peníze.

„Absolventi pracují pro kluby jako Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham či West Ham. Začínají s nimi spolupracovat již během studia a my se snažíme jim vycházet vstříc,“ říká Richard Elliott, sociolog fotbalu a profesor na univerzitě Solent v Southamptonu, kde by měla vyrůst budoucí elita anglických fotbalových funkcionářů.

Víc uslyšíte v pořadu Zaostřeno, který vysílá stanice Český rozhlas Plus v premiéře ve středu v 15.30. Řeč bude také o vzdělávání v Česku a třeba o tom, jestli úbytek špičkových fotbalistů souvisí s nedostatkem kvalitních trenérů.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme