Květ vlčího máku je politický symbol, rozhodla FIFA. Nehoráznost, kontruje britská premiérka Mayová

Britský fotbal i tamní premiérka Theresa Mayová vytáhly do boje s Mezinárodní fotbalovou federací kvůli vzpomínkám na válečné veterány a padlé ve světových konfliktech. FIFA totiž zakázala reprezentacím Anglie a Skotska, aby si dresy ozdobily proslulým květem vlčího máku. A nemůžou je mít ani na pásce kolem paže. Podle nejvyššího fotbalového orgánu se totiž jedná o politický symbol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Premier League na oběti válek tradičně vzpomínají všechny kluby. Irský záložník WBA James McClean (uprostřed) ale květ vlčího máku nosit odmítá

V Premier League na oběti válek tradičně vzpomínají všechny kluby. Irský záložník WBA James McClean (uprostřed) ale květ vlčího máku nosit odmítá | Zdroj: Reuters

Angličané vyzvou Skoty v kvalifikaci na mistrovství světa 11. listopadu, přesně v den, kdy si Velká Británie tradičně připomíná oběti válečných konfliktů.

V tomto období pravidelně dekorují dresy britských fotbalových klubů květy vlčího máku.

Přehrát

00:00 / 00:00

FIFA nepřijala ani kompromisní návrh anglického a skotského fotbalového svazu, aby hráči měli květ vlčího máku jen na pásce kolem paže

A zatímco v Premier League se symbolem nemá nikdo problém – ani argentinští hráči či manažeři, s jejichž zemí Británie válčila – FIFA vlčí mák na reprezentačních dresech zakázala.

Odůvodnila to tím, že se jedná o politický symbol, a nepřijala ani kompromisní návrh anglického a skotského fotbalového svazu, aby hráči měli květ vlčího máku jen na pásce kolem paže.

„Je to nehoráznost. Než nám bude FIFA něco diktovat, měla by si zamést před vlastním prahem. Hráči chtějí uctít památku těch, kteří obětovali své životy pro naši bezpečnost, což je naprosto v pořádku,“ reagovala britská předsedkyně vlády Theresa Mayová.

„Ve čtvrtek se se zástupci FIFA znovu sejdeme a požádáme je o podporu. Připomínáme si tím životy lidí, kteří padli ve válce. Je to známka respektu, ne politického názoru,“ řekl rozhlasové stanici BBC Radio 5 šéf SFA Stewart Regan.

Při porušení hrozí pokuta

Pokud FIFA své rozhodnutí nezmění, Angličané a Skotové možná zariskují a květy vlčího máku obléknou bez svolení federace.

V případě neuposlechnutí je ve hře vysoká finanční pokuta. O případném bodovém odečtu se FIFA zatím nezmínila.

Vedle Angličanů a Skotů o povolení žádali také Velšané, kteří se 12. listopadu střetnou v kvalifikaci na světový šampionát se Srbskem.

Jiří Hošek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme