Náměstek ústředního školního inspektora: „Hidžáb, ty šátky, to není úplně něco, co by bylo vlastní islámu podle Koránu“

2. listopad 2016

Studentka somálského původu střední zdravotnické školy Prahy 10, které škola zakázala nosit šátek zvaný hidžáb, se obrátila na soud.

Žádná pokrývka hlavy, která zakrývá vlasy a krk, tedy ani šátek, který nosí muslimky. Tak ředitelka Kohoutová argumentovala v době, kdy ještě dívka ve škole studovala. Mluvila také o hygienických a bezpečnostních pravidlech.


Připomínám, že už od dob první republiky praktikujeme v našich zemích demokratický sekularismus a já nejsem žádný velký odborník na islám, ale mám spíš dojem, že ten hidžáb, ty šátky, to není úplně něco, co by bylo vlastní islámu podle Koránu. Ondřej Andrys

Somálku zastupuje právnička Radka Korbelová Dohnalová, podle které škola její klientku diskriminovala. „Celý život žila s šátkem na hlavě. Předpokládala, že v naší zemi, která sama sebe nazývá demokratickou a pluralitní, konečně bude moci žít v souladu se svým přesvědčením a bude tu moci studovat. Toto jí bylo upřeno," uvedla advokátka.

Právník školy Radek Suchý ale už dříve slova ohledně diskriminace odmítl. „Samozřejmě chceme dosáhnout toho, aby byla žaloba zamítnuta, protože jsme přesvědčeni o tom, že není důvodná ani oprávněná,“ sdělil.

Hostem vysílání Českého rozhlasu Plus je náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys: „Musím říct, že obecně se školy snaží vycházet vstříc, pokud je to možné. Ani rodiče nemají přemrštěné požadavky.“

Podle něj by škola měla vyhovět v momentě, kdy nejde o narušení vzdělávání. „Bijí se nám tu dvě normy. Jednak právo svobodně projevovat své náboženství a povinnost vzdělávat se podle Rámcových vzdělávacích programů. A je potřeba posoudit, které to právo má v ten moment větší sílu,“ říká Andrejs.

Poslechněte si víc v záznamu rozhovoru s panem Andrejsem >>

autor: bar
Spustit audio