Kanada chce v roce 2017 přijmout 300 tisíc přistěhovalců

2. listopad 2016

Kanada plánuje příští rok přijmout 300 tisíc přistěhovalců. Cílem je podpořit ekonomický růst země čelící stárnutí obyvatelstva. „Přistěhovalectví sehrává rozhodující úlohu, pokud jde o budoucnost Kanady. A to zejména v oblastech, kde se hrozba vylidnění stala realitou. V Manitobě a dalších provinciích se to už děje," citoval odůvodnění ministra pro imigraci Johna McCalluma kanadský deník National Post.

Jiný kanadský list Globe and Mail zdůraznil, že stanovená kvóta neznamená zvýšení. Pohybuje se na stanovené úrovni letošního roku. Federální kanadská vláda se tak rozhodla nevyslyšet doporučení poradního orgánu pro ekonomický růst, který jako jedno z opatření pro zvýšení ekonomické úrovně navrhoval ještě vyšší nárůst počtu přistěhovalců. V průběhu příštích pěti let mělo dojít k navýšení kvóty o padesát procent na 450 tisíc lidí ročně.

Změnit se má složení přijatých přistěhovalců. Podle McCalluma se zvýší počet imigrantů, kteří přicházejí z ekonomických důvodů. Kanada se hodlá také zaměřit na překážky, kterým čelí některá průmyslová odvětví při získávání zahraničních zaměstnanců. Především těch, kteří disponují specializovanými dovednostmi nebo mají rozsáhlé pracovní zkušenosti.

Příchod příbuzných a slučování rodin

V letech 2011 až 2015 plánovala Kanada přijmout každý rok 260 tisíc přistěhovalců. Tuto hranicí ale pro nejbližší roky zvýšila z důvodu „mimořádných okolností“ způsobených syrskou utečeneckou krizí. Příští rok tak přijmeme 172 tisíc pět set ekonomických přistěhovalců oproti dosavadním 160 tisícům ročně. Mluvíme o těch, kteří získají pracovní povolení, cituje deník National Post ministra McCalluma.

Kvóta pro utečence se sníží z letošní úrovně 40 tisíc osob na 16 tisíc v roce 2017. Rozšíří se i slučování rodin. To znamená, že příští rok bude do Kanady moci přijít 84 tisíc příbuzných nyní v zemi přítomných běženců. To je zvýšení o čtyři tisíce oproti letošnímu roku. Přistěhovalectví sehrává „důležitou úlohu při udržení konkurenceschopnosti v globalizovaném světě a působí proti stárnutí společnosti. Navíc prospívá hospodářskému růstu a inovacím,“ prohlásil také kanadský ministr. Kanadskému plánu se věnuje také britský deník Guardian. Podotýká, že Kanada čelí stárnutí populace obdobně jako další rozvinuté země.

autor: thk
Spustit audio