Falešného kominíka poslal soud v Lounech na čtyři roky do vězení

2. listopad 2016

Okresní soud v Lounech dnes (2. 11.) poslal na tři roky do vězení falešného kominíka. Zhruba třem stovkám lidí na Lounsku a ve středních Čechách slíbil opravu a údržbu komínů, vylákal od nich zálohy, ale práci nikdy neprovedl. Předtím si zfalšoval kominický výuční list. Dalších 12 měsíců ve věznici s ostrahou si 43letý Václav Gartner odsedí za krádeže a řízení pod vlivem návykové látky.

Falešný kominík působil na poměrně rozsáhlém území pohyboval jsem po vesničkách a obcích v okolí Loun, Žatce, Mostu, i Rakovníka. Poté, co si udělal falešný výuční list, chodil a nabízel své „služby“ každodenně. Od důvěřivých majitelů domů vyinkasoval tučné zálohy, na práci už ale, až na výjimky, nedošlo.

Václav Gartner se k drtivé většině podvodů přiznal. Zajímavé je, že tuto trestnou činnost páchal od jara 2014 až do listopadu 2015, tedy téměř rok a půl. Poté, co ho policie odhalila, slíbil, že už znovu jako falešný kominík vystupovat nebude, tento svůj slib ale nedodržel.

Ještě před tím, než se vrhl na dráhu falešného kominíka, ukradl v Žatci z jedné neziskové společnosti, do které se vloupal, peníze a počítač a v další organizaci zcizil sekačku na trávu, motorovou pilu a další zahradní vybavení. Za to dostal 12 měsíců podmíněně. Poté, co byl dopaden jako falešný kominík, soud oba tresty sloučil.

autor: Jan Beneš
Spustit audio