Před 10 lety byl přes protesty zkolaudován Temelín. Elektřinu ale do sítě dodával už předtím

Před deseti lety získala Jaderná elektrárna Temelín oficiální povolení k výrobě elektřiny. Jihočeský krajský úřad ji zkolaudoval. Už šest roků přitom běžela ve zkušebním provozu a dodávala elektřinu do sítě. Kolaudace byla tečkou za mnoha lety výstavby, konfliktů s ekologickými aktivisty i oficiálních protestů ze sousedního Rakouska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto).

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Československá vláda rozhodla o výstavbě elektrárny v roce 1980. Vedl ji František Poukar.

„Zde v Temelíně je to pocit obrovského množství práce, které budeme muset odvést a vykonat, abychom úspěšně splnili základní úkol. To jest, aby v roce 1992 byl první blok jaderné elektrárny Temelín o tisíci megawattech ve zkušebním provozu,“ řekl ve vysílání Československého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaderná elektrárna Temelín je v provozu už šestnáct let. Teprve před deseti lety ale získala poslední povolení. Případ připomněl Jaroslav Skalický

Po listopadu 1989 vstoupili do hry ekologové. A také někteří ekonomové pochybovali o tom, jestli je stavba nezbytná. Česká vláda vedená Václavem Klausem ale v roce 1993 dokončení dvou bloků Temelína potvrdila.

„Provedené analýzy potvrzují z hledisek technických, ekonomických a ekologických dostavbu jaderné elektrárny Temelín jako nejvýhodnější variantu náhrady dožívajících a vyřazovaných uhelných zdrojů z provozu. Čili vláda souhlasí s dostavbou jaderné elektrárny Temelín, s uvedením do provozu těch dvou bloků v letech 96, 97,“ prohlásil premiér.

Proti kolaudaci byli ekologové i Rakušani

První blok ale technici připojili k síti až v prosinci 2000, druhý o dva roky později. Během zkušebního provozu se elektrárna dostala na stoprocentní výkon. Postupně získávala všechna potřebná povolení. Poslední 3. listopadu 2006, kdy ji krajský úřad na druhý pokus zkolaudoval.

„To je záležitost, která tedy ukončuje celou tu sérii právních kroků a vlastně to, co do budoucna elektrárnu čeká, je obnovování povolení podle atomového zákona po deseti letech,“ popsala tehdy v Českém rozhlase předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Podle tehdejšího mluvčího elektrárny Milana Nebesáře neměla kolaudace na její provoz žádný vliv.

Stavba jaderných bloků v Česku? Bez tendru, lepší je mezivládní dohoda, tvrdí ČEZ

Číst článek

„My máme již rok kladná stanoviska všech orgánů státní správy, která se ke kolaudaci z toho odborného hlediska vyjadřují, a celý proces byl poslední rok prodlužován spíš uměle neustálými dovoláními ekologických iniciativ,“ řekl.

Proti kolaudaci protestovali rakouští politici. Porušovala podle nich dohody mezi Rakouskem a Českou republikou z Melku. Tvrdili, že měla přijít až po vyjasnění bezpečnostních otázek.

Kolaudaci zpochybnilo například i sdružení Jihočeské matky. Ministerstvo pro místní rozvoj ale už předtím nevládní organizace jako účastníky řízení vyloučilo.

Rozhodnutí o kolaudaci obou bloků Temelína tak nabylo 6. listopadu 2006 právní moci. Od spuštění prvního bloku v roce 2000 vyrobila elektrárna skoro 190 milionů megawatthodin elektrické energie. České republice by toto množství stačilo na dva roky.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme