Rumunsko bude vyšetřovat zločiny Ceaușescova režimu z roku 1989. Nově se na ně nevztahuje promlčení

Rumunsko znovu otevírá události protikomunistického povstání z roku 1989. Začne vyšetřovat zásahy tehdejšího režimu, během kterých zemřelo zhruba 1200 lidí. Vojenská prokuratura je bude vyšetřovat jako válečné zločiny.

Doposud mu to zákony neumožňovaly. Teď ale rumunský Nejvyšší kasační soud pozměnil výklad tehdejších události. Doteď se z nich nikdo nemohl zpovídat – nebyl dostatek důkazů a zločiny byly promlčené. Pokud ale k událostem soudy začnou přistupovat jako k válečným zločinům, promlčení se jich nebude týkat.

Rumunská revoluce vypukla v polovině prosince 1989. Začala v Temešváru, kde policie ostře zakročila proti demonstrujícím davům. Brzy se ale povstání rozšířilo po celé zemi, hlavně v metropoli Bukurešti. Tehdejší vůdce Nicolae Ceaușescu se snažil protesty potlačit. Nasadil i armádu, ale vojsko se nakonec přidalo na stranu lidu.

Podívejte se na stručný dokument o revoluci 1989 v Rumunsku a popravě Nicolae Ceaușesca a jeho ženy:

Kromě představitelů tehdejšího režimu prokuratura částečně viní za tehdejší události i nové politické vedení, které po Ceaușescovi převzalo moc – tedy Frontu národní spásy. Místo si v ní udržela i řada komunistických funkcionářů, a to by mohl být jeden z důvodů, proč se zločiny během povstání nikdy řádné nevyšetřovaly.

Několika případy se zabýval i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten letos v únoru rozhodl, že Rumunsko musí odškodnit rodiny 62 lidí, kteří během protikomunistického povstání zemřeli.

autoři: pan , jpr
Spustit audio