Čínská velvyslankyně nedokázala vysvětlit zrušení Jurečkovy cesty do své země

Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching nevysvětlila zrušenou cestu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny. Sešla se kvůli tomu s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou. Podle něj velvyslankyně zřejmě důvody ani nezná. Obě strany budou hledat jiný termín schůzky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Martin Jurečka

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Martin Jurečka | Foto: Filip Jandourek

„Bavili jsme se o přípravě náhradního termínu pro cestu pana ministra Jurečky a podnikatelské delegace. Dostali jsme příslib, že na tom budeme společně pracovat tak, abychom našli termín, který bude vyhovovat oběma stranám,“ řekl po setkání Tlapa.

Jurečka měl koncem týdne v Číně jednat se svým protějškem a také s ministrem pro oblast vodního hospodářství. Do Číny ale nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili.

Zrušení Jurečkovy cesty kritizoval také premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. „Určitě je to problém z pohledu vztahu České republiky a Číny, budeme to řešit na diplomatické úrovni. Budeme mít zájem, aby nedocházelo k těmto krokům ze strany Číny, aby i Čína respektovala strategické partnerství, které jsme uzavřeli,“ řekl premiér.

Čeští politici dávají zrušení cesty do souvislosti s podporou, kterou Jurečka dal svému stranickému kolegovi Danielu Hermanovi poté, co byl ministr kultury kritizován za setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Na setkání v Černínském paláci se o dalajlamovi také mluvilo. Náměstek se s velvyslankyní domluvil na tom, že se obě země nebudou vzájemně překvapovat.

Mluvilo se také o tom, jak zvýšit export českých firem do Číny, protože teď je desetkrát nižší než dovoz. Smlouvy na vývoz do této země váznou například podle potravinářů.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme