Eurokomisař Oettinger se Číňanům omluvil za 'šikmoočka'

Evropský komisař Günther Oettinger se omluvil za to, že Číňany označil za "šikmoočka" a hanlivě mluvil také o homosexuálech. Německý eurokomisař si za své výroky pronesené před uzavřenou společností vysloužil nařčení z rasismu a homofobie. Dosud se za ně odmítal omluvit. Tento skandál by ho přitom mohl připravit o post místopředsedy Evropské komise, který má převzít po odcházející kolegyni Kristalině Georgievové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský komisař Günther Oettinger navrhuje, aby se v EU sjednotily sociální dávky pro migranty na úrovni chudších zemí EU

Evropský komisař Günther Oettinger navrhuje, aby se v EU sjednotily sociální dávky pro migranty na úrovni chudších zemí EU | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Olaf Kosinsky

Oettinger v tiskovém prohlášení uznal, že se jeho slova dotkla mnoha lidí a že vůči nim nevyjadřovala dostatek respektu. Všem se proto za ně omluvil. Výslovně zmínil například Čínu a vyjádřil uznání její ekonomice.

Současně ale zdůraznil nutnost zrovnoprávnit postavení evropských firem na čínském trhu. Právě Čína patřila mezi ty, kteří křesťanskodemokratického politika za jeho výroky na podnikatelském večeru v Hamburku ostře kritizovali.

Peking jeho slova označil za projev pocitu nadřazenosti některých západních politiků.

Oettinger je členem německé CDU a v minulých dnech se ho zastala kancléřka a předsedkyně strany Angela Merkelová. Evropská komise jeho aféru nechtěla komentovat.

Podle zákulisních informací ale ohrozila šance německého eurokomisaře stát se místopředsedou Evropské komise. Prestižní post se uvolní na konci roku po odchodu Georgievové do čela Světové banky.

Právě Oettinger byl navržen, aby převzal její resort rozpočtu. Dosud měl na starosti digitální ekonomiku.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme