Na cestě předvolební Amerikou: Chicago hlasuje pro Clintonovou. Volby ale rozdělily přátele i rodiny

Chicago patří mezi velká města, ve kterých průzkumy favorizují Hillary Clintonovou. Do amerických prezidentských voleb zbývá posledních pět dnů. V klíčových bitevních státech se tak kandidáti snaží na poslední chvíli přesvědčit nerozhodnuté voliče. Co si mladá generace v Chicagu myslí o prezidentských volbách a komu dají svůj hlas? Další díl reportážního seriálu natáčela zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Volby jsou pro celé Spojené státy vyčerpávající. V Chicagu jsou proto všichni šťastní, že si mohou aspoň na chvilku odpočinout, jak jinak než u baseballu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chicago hlasuje pro Clintonovou. Volební kampaně ale rozdělily přátele i rodiny. Natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová

Čtyřiadvacetiletá Dana Specialová vítá rozhodující zápas baseballové Světové série coby ideální rozptýlení od prezidentské kampaně. Přestože ji sledování nestojí méně nervů, Chicago získalo titul naposledy před sto lety, a tak finálový zápas s účastí místního týmu znamená něco na způsob národního svátku.

„Z voleb jsem hrozně nervózní, ani jeden z kandidátů podle mě není ideální. Volit budu Hillary Clintonovou. Je strašidelné si představit, kam by mohl dovést zemi Donald Trump," říká Dana.

Letošní vyhrocená kampaň podle ní navíc prostupuje do všech oblastí života. Jasná linie rozděluje přátele, rodiny i pracovní kolektivy.

S tím souhlasí i její kamarádka Alison, také baseballová fanynka a podpůrkyně Hillary Clintonové. Debatu o prezidentských volbách nad rodinnou večeří prý nedoporučuje vůbec nikomu.

Velká města, jako třeba Chicago, sice podle průzkumů favorizují Hillary Clintonovou, demokratická politička ale nemusí mít vyhráno. Mnozí mladí lidé, kteří v primárkách podporovali Bernieho Sanderse, jí svůj hlas dát nechtějí.

Majitel vzdělávacího startupu v Chicagu Julius Givens se právě proto rozhodl aktivně zapojit do kampaně. Ani pro něj nebyla Clintonová v době primárek favoritkou, teď je ale všechno jinak.

Julius se snaží aktivizovat mladé lidi, na kampaň demokratické kandidátky už uspořádal volební benefici. Na úterý jako mnozí další, čeká s napětím, věří ale, že ať už zvítězí kdokoli, Američané se nakonec dokážou semknout a hluboké příkopy překonat.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme