Sklepy, kde rozhoduje šaría. Britští zákonodárci vyšetřují samozvané islámské soudy

Svatby, rozvody a další právní úkony za zády oficiální justice. Tak působí samozvané islámské soudy, které nyní vyšetřuje britský parlament. Pokoutné iniciativy ve jménu práva šaría operují po celé zemi, někdy „skryté ve sklepech“, vyslechli si tento týden britští zákonodárci. Informoval o tom server Telegraph.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šaría rada v ústřední birminghamské mešitě rozhoduje o případu ženy, který žádá o anulaci manželství

Šaría rada v ústřední birminghamské mešitě rozhoduje o případu ženy, který žádá o anulaci manželství | Foto: Fotobanka Profimedia

Neoficiální islámské soudy jsou aktivní napříč celou Británií, sdělil v úterý poslancům Ahmad al-Dubayan. Ten stojí v čele organizace UK Board of Sharia Councils, který takzvané šaría rady sdružuje a monitoruje.

Al-Dubayan však uvedl, že není přesně známo, kolik těchto neoficiálních orgánů v ostrovním království působí. Několik let stará zpráva pracovala s číslem 85, ale podle al-Dubayana jsou to pouhé odhady a skutečný počet není možné určit. „Bohužel neexistují žádné záznamy,“ konstatoval.

Velký problém podle něj představují nekompetentní samozvané skupiny či dokonce jedinci, kteří konkurují zavedeným a organizovaným institucím. „Existují ty malé (orgány), které samy sebe nazývají radami, ale my v UK Board je neuznáváme: jedinci nebo někdo v nějaké malé mešitě (…nebo) v malých obchodech, které dělají svatby a rozvody a jsou skryté někde ve sklepě,“ uvedl al-Dubayan.

Sněmovní vyšetřování

Britský sněmovní výbor pro vnitřní záležitosti v úterý začal vyšetřovat působení orgánů, které uplatňují islámské právo šaría. Během odpoledního sezení tak vyslechl řadu předvolaných svědků včetně islámských učenců, ale i představitelek ženských organizací či podpůrných skupin pro oběti domácího násilí, píše Telegraph. Zajímal se přitom, zda se ženám u těchto náboženských soudů dostává rovného zacházení v porovnání s muži.

Do britského právního řádu se poprvé dostane islámské právo šaría

Číst článek

Vyšetřování má také načrtnout strategii, jak vůči šaría radám postupovat. Stoupenci těchto institucí tvrdí, že plošný zákaz by vedl k ještě většímu rozmachu pokoutných, samozvaných justičních jednotek a zvýšil by také poplatky, které si za své služby účtují.

‚Nakopnutí do zadnice‘

Labouristická poslankyně Naz Shahová, kterou rodina donutila k sňatku v pouhých 15 letech, během slyšení zdůraznila, že šaría rady představují pro mnohé muslimky cennou pomoc a často jsou oporou těm, které strádají v násilnických partnerských svazcích. Zároveň však téma problematizovala. „Skutečně jsme se museli dostat až sem, že tu dnes máme vyšetřování, v roce 2016, když v téhle zemi jako muslimové žijeme (…) už tolik let, a přesto jsme tak pozadu, když jde o ženskou rovnoprávnost?“ prohlásila.

Podle al-Dubayanova zástupce Mizana Abdulroufa je sněmovní vyšetřování „nakopnutím do naší zadnice“, aby islámské soudy v zemi zapracovaly na standardech své práce. Až příliš lidí předstupuje před šaría rady bez patřičného poradenství, uznal před poslanci.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme