40miliardová dotace na obnovitelné zdroje jistá není, tvrdí ministr průmyslu Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) doufá, že Evropská komise brzy schválí dotace na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce. Jisté to ale podle něj není. Reagoval tak na informaci Hospodářských novin, které uvedly, že komise notifikaci podepíše do dvou týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Bez schválené notifikace z Evropské unie nechce Energetický regulační úřad vydat cenová rozhodnutí, která s podporou a výběrem prostředků na obnovitelné zdroje počítají, řekla předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

„Jestli to skutečně přijde do konce roku, jestli to přijde v lednu, tak dáme další cenové rozhodnutí, kde zohledníme, že máme notifikaci, a na notifikované zdroje vydáme cenová rozhodnutí. Jak na podporu, tak na výběr,“ řekla Vitásková.

Evropská komise schválí více než 40miliardovou dotaci pro výrobce zelené energie

Číst článek

Ministr Mládek uvedl, že Vitásková svým postupem vydírá jeho i vládu. To ale šéfka Energetického regulačního úřadu odmítá a tvrdí, že na ni ministr tlačí, aby vypsala podporu v rozporu se zákonem. Vitásková je nepravomocně odsouzená kvůli solárnímu podvodu.

Nevyplacení státem garantovaných dotací by přitom mohlo mít vážné důsledky téměř pro všechny, kdo zelenou energii vyrábějí. Státu by pak hrozily miliardové arbitráže.

Celá věc se řeší na poslední chvíli. Podpora, která se týká všech obnovitelných zdrojů postavených v letech 2006 až 2012, musí být schválena nejpozději do konce listopadu.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme