Česká národní banka bude korunu oslabovat zřejmě až do poloviny příštího roku, rozhodla rada

Česká národní banka nezmění základní úrokové sazby a proti silné koruně bude na devizovém trhu intervenovat zřejmě až do poloviny příštího roku. Ve čtvrtek o tom rozhodla bankovní rada. Opírá se o novou prognózu, která předpokládá, že ekonomika letos poroste o 2,8 desetin procenta a inflace ještě zůstane pod dvouprocentním cílem banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po schůzy vlády, Jiří Rusnok

Tisková konference po schůzy vlády, Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

Česká národní banka chce nadále udržovat kurz měny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Pokud by oslabila ještě více, intervenovat proti tomu nebudou.

„Potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu přetrvává. Bankovní rada proto znovu konstatuje, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve, než ve druhém čtvrtletí 2017,“ řekl guvernér Jiří Rusnok

Rusnok ve čtvrtek také zopakoval, že podle bankovní rady nepovede ukončení intervencí ke skokovému růstu koruny.

ČNB bude po skončení intervencí vůči koruně čelit spekulantům, tvrdí Niedermayer

Číst článek

„V mezidobí dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny. Případné posílení kurzu po opuštění kurzového závazku bude tlumeno mimo jiné zajištěním kurzového rizika ze strany vývozců, stejně tak uzavíráním korunových pozic finančních investorů,“ prohlásil.

„Česká národní banka bude navíc připravena intervenovat za účelem zmírnění kurzových výkyvů,“ dodal.

Na uvolnění intervenčního režimu se už připravují spekulanti na devizovém trhu. Jestli by případné výkyvy kurzu koruny mohly znehodnotit například vklady investičních fondů, bude záležet na tom, kam a jak rychle se kurz vydá.

Bude ČNB oslabovat vliv spekulací?

Spekulanti sázejí na to, že korunu koupí levně. A až po ukončení intervencí posílí, prodají ji se ziskem. Ekonomové ale předpokládají, že centrální banka se bude snažit vliv spekulací oslabit. Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka například tím, že cíleně zavede záporné úrokové sazby.

„Pravděpodobně však pouze na spekulativní kapitál. Jestli k těm záporným sazbám dojde před exitem nebo až přímo při exitu, zatím nelze říci, ale je to rozhodně nástroj, který by mohl České národní bance pomoci takzvaně ukočírovat tlak na posílení měny poté, co k exitu skutečně dojde,“ přiblížil.

Česká národní banka zlepšila odhad letošního vývoje české ekonomiky. Předpokládá růst hrubého domácího produktu o 2,8 procenta. Po jednání bankovní rady to oznámil guvernér Jiří Rusnok. V předchozí srpnové prognóze centrální banka počítala s růstem o 2,4 procenta. ČNB upravila i svůj odhad pro příští rok. Zhoršila ho na 2,9 desetin procenta, původní výhled byl o desetinu vyšší.

To ostatně ve čtvrtek naznačil i guvernér Rusnok. Řekl, že bankovní rada sice v současné situaci o záporných sazbách neuvažuje, ale zároveň je nevylučuje, protože by v případě konce intervencí mohly přispět k hladšímu přistání.

Dá se také čekat, že centrální banka bude i dál skrytě intervenovat na trhu, aby kurz koruny příliš neposiloval.

Na ukončení intervencí by se měly začít připravovat exportní podniky. Například místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk řekl, že se s tím vývozci musejí vyrovnat. „Tohle bylo období, které nám umožnilo růst jednak z hlediska investičního a kdo se chtěl připravovat na budoucnost, tak proinvestoval poměrně dost prostředků ve srovnání s přechozími lety,“ popsal.

„Samozřejmě na své si přišli i naši zaměstnanci, protože v posledních dvou letech byl poměrně bezprecedentní růst mezd ve srovnání s obdobími minulými,“ dodal.

Jitka Hanžlová, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme