České muzeum hudby dostane ze Švédska dopisy Emy Destinnové. Psala je své německé přítelkyni

Opět se dozvíme něco víc o životě Češky, která zpívala i po boku Enrica Carusa. České muzeum hudby dostane ze Švédska korespondenci operní pěvkyně Emy Destinnové s její německou přítelkyní, která se ve Švédsku ukryla před nacisty. Ze Skandinávie je přiveze premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ema Destinnová

Ema Destinnová | Foto: Library of Congress, public domain, A. Dupont

Ema Destinnová, vlastním jménem Emilie Pavlína Věnceslava Kittlová, vystupovala v Berlíně, Londýně i New Yorku. Po světě tak měla řadu kolegů a přátel, se kterými si často psala. Přímo se Švédskem a severní Evropou ale měla kontaktů málo.

„Tam byla jen na krátkodobém turné. Byla v Kodani a potom byla ve švédském Stockholmu, ale jinak ke Švédsku žádný vztah neměla,“ vysvětlila Markéta Kabelková z Českého muzea hudby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled do soukromí Emy Destinnové? České muzeum hudby dostane ze Švédska dopisy, které psala své německé přítelkyni

Přesto ale v severské zemi mají řadu zajímavých dokumentů spojených s Emou Destinnovou, které ze své návštěvy přiveze premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Půjde o její osobní dopisy, články, které se týkají jejího působení, pravděpodobně také gramofonové desky. Jsou to věci, které převezeme do Česka pro České muzeum hudby. Chci ocenit vnuky přítelkyně Emy Destinnové, kteří se rozhodli tuto pozůstalost darovat,“ uvedl Sobotka.

Jak dopisy adresované německé přítelkyni operní zpěvačky skončily ve Švédsku, prozradila Markéta Kabelková: „Přítelkyně původně bydlela v Berlíně, potom se jí během druhé světové války před transportem, protože byla Židovka, podařilo přes Švýcarsko utéct do Švédska.“

Ema Destinnová zemřela v roce 1930, její berlínská přítelkyně si pak odvezla její dopisy a další předměty spojené se slavnou operní pěvkyní sebou do emigrace. Protože přítelkyně nebyla pěvkyní a ani se jinak neangažovala v hudbě, bude se jednat nejspíš o soukromé dopisy.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme