Migranti jsou v Itálii mučeni a sexuálně napadáni, tvrdí Amnesty International

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila Itálii z porušování lidských práv migrantů přijíždějících do země z Afriky přes Středozemní moře. V některých jednotlivých případech prý došlo k případům mučení, uvedla agentura Reuters. Řím v první reakci obvinění popřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti po vylodění na Sicílii

Migranti po vylodění na Sicílii | Zdroj: Reuters

Podle zprávy Amnesty International v Itálii docházelo k bití migrantů, mučení elektrickým proudem a sexuálním útokům.

Jedná se o několik málo incidentů, které byly většinou reakcí na odpor cizinců při snímání otisků prstů. Zpráva byla vypracována s využitím výpovědi víc než 170 migrantů, z nichž si na nezákonný postup policistů stěžovalo 24.

V Itálii vydělávají na uprchlících politici i mafie. Stát platí za ubytování migrantů 35 eur denně

Číst článek

„Kategoricky popírám, že se používají násilné metody proti migrantům, a to ani při jejich identifikaci, ani při repatriaci," reagoval podle agentury AFP v prohlášení šéf italské policie Franco Gabrielli.

V přijímacích střediscích provádějí pravidelné inspekce pracovníci Evropské komise, kteří kontrolují, jak se s migranty zachází, řekl Gabrielli. Zástupci Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) navíc nedávno navštívili dva „hotspoty" v Pozzallu na Sicílii a v Tarentu a kladně hodnotili práci tamních italských úředníků, dodal.

'Až za hranicí legálnosti'

Itálie je po uzavření takzvané balkánské cesty hlavní přijímací zemí migrantů. Z rozhodnutí Evropské unie byly v zemi vytvořeny takzvané hotspoty, centra pro identifikaci přistěhovalců. Migrantům jsou v nich snímány otisky prstů. Mnoho z nich ale tento proces odmítá podstoupit a směřují na sever do bohatých evropských zemí.

Amnesty International proces zjišťování totožnosti v hotspotech odmítá. Tvrdí, že vyčerpaní a vystrašení lidé, kteří nemají potřebné informace o azylových procedurách, v hotspotech musejí odpovídat na otázky, které mohou negativně ovlivnit jejich budoucnost.

Většinu uprchlíků na celém světě hostí pouze 10 zemí. Situace je neudržitelná, tvrdí Amnesty International

Číst článek

Organizace kritizovala i Evropskou unii. „Ve svém odhodlání snížit přesun uprchlíků a migrantů do dalších států unie, lídři EU dovedli italské úřady až na hranici, i za hranici legálnosti," uvedl Matteo de Bellis z Amnesty International.

Ta též kritizuje nefunkčnost systému přerozdělování uprchlíků do jiných zemí unie. „Princip solidarity se ukázal jako iluzorní: zatím bylo z Itálie přerozděleno jen 1200 lidí ze slíbených 40 tisíc, a přitom jen letos připlulo do Itálie přes 150 tisíc migrantů," připomněla organizace.

Amnesty International přiznala, že chování většiny italských policistů k migrantům je profesionální a že valná většina případů odebírání otisků prstů probíhá bez incidentů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme